Šošovica červená polená-lúpaná 200 g/500 g Provita
Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.
Po olúpaní hnedočervenej šupky má táto šošovica červené zafarbenie. Behom varenia sa jej farba zmení na tmavo žltú. Odstránenie šupky vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Stráca však schopnosť klíčiť.
Pre dobrú stráviteľnosť a pre jemnú chuť je veľmi vhodná pre deti. Tento druh šošovice má tendenciu sa náhle rozvariť, z toho dôvodu je ideálna hlavne k príprave kaší, pyré, polievok a pomazánok.
Pre svoju výraznú farbu sa hojne využíva v modernej kuchyni. Jej výhodou je, že ju netreba dlho variť, stačí 10 minút. Veľmi dobre sa farebne vyníma v šalátoch aj ako príloha.
Majonéza z červenej šošovice:
250 ml vody (filtrovanej alebo destilovanej), 60 g červenej šošovice, 200 ml oleja, soľ
Uvaríme šošovicu. Po vychladnutí dáme do mixéru, posolíme a rozmixujeme na hladkú kašu. Postupne prilievame olej, až kým nevznikne hladká a jemná majonéza, ktorá je vhodná ako základ na zeleninové pomazánky alebo do zemiakového šalátu.
Zloženie: šošovica červená lúpaná, polená.
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1476 kJ / 348 kcal
tuky: 0,9 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,1 g
sacharidy: 60 g; z toho cukry: 3,7 g
bielkoviny: 25 g
soľ: 0,01 g
Skladovanie: Skladujte v suchu pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Hmotnosť: 200 g, 500 g
Krajina pôvodu: Kanada / Turecko