Múka amarantová celozrnná 400 g Provita
Amarant – Láskavec má vysokú nutričnú hodnotu semien aj listov. Múka z amarantu má charakteristickú korenitú a mierne štipľavú chuť. V porovnaní s ostatnými obilninami má oveľa vyšší obsah bielkovín a vyváženú skladbu aminokyselín.
Celozrnná múka z láskavca má v porovnaní s pšenicou vysoký obsah vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. Zo stopových prvkov vyniká najmä vyšším obsahom železa. Z esenciálnych aminokyselín je zastúpený relatívne vo vysokom množstve lyzín (9,48 g/kg), čo je približne trojnásobok oproti pšeničnej hladkej múke.
Je považovaný za jednu z najvýživnejších rastlín na svete.
Semená láskavca sa využívajú ako ingrediencie najmä pri výrobe rôznych pekárenských výrobkov, cestovín, detskej výživy a instantných nápojov. Pre tieto účely sa rôzne upravujú.
V priebehu klíčenia dochádza ku výšeniu obsahu bielkovín a lyzínu, celkových a redukujúcich cukrov, vzrastá obsah vitamínov (hlavne B – komplexu a vitamínu C), znižuje sa obsah stachyózy a rafinózy. U naklíčených semien je nižšia aj ich energetická hodnota. Vločkovaním sa zvyšuje využiteľnosť bielkovín, varením vzrastá ich kvalita. Amarantové vločky sú súčasťou detskej výživy. Často sa kombinujú s ovsenými, kukuričnými alebo pšeničnými produktmi a používajú sa na varenie kaší, polievok a na výrobu detských sušienok.
V niektorých oblastiach sa konzumujú klíčky alebo naklíčené semená ako súčasť šalátových receptov, dresingov a omáčok, pilafov, pudingov, pridávajú sa do toastov, atď.
Použitie: Múka je vhodná aj pre vegetariánsku a vegánsku diétu. Odporúčané dávkovanie do 10 – 15 % v konečnom výrobku.
Zloženie: celozrnná amarantová múka 100 %
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1551 kJ / 371 kcal
tuky: 7 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,5 g
sacharidy: 65,2 g; z toho cukry: 1,7 g
bielkoviny: 13,7 g
soľ: 0,01 g
Skladovanie: Skladujte v suchu.
Výrobca: Vega Provita
Krajina pôvodu: Česká republika