Múka Pohánková hladká BIO bezlepková 500 g PROBIO
Pohánke od PROBIO je venovaná maximálna pozornosť pri sušení, čistení, lúpaní a aj samotnom mletí. Preto vonia a chutí najlepšie zo všetkých.
Pohánková múka je vhodná ako prímes do bielej múky pre zvýraznenie chuti. Vo Francúzku sa z pohánkovej múky pripravujú tradičné palacinky – sladké crepes a slané galettes. Z pohánkovej múky môžete pripraviť múčniky, knedlíky, palacinky, omelety alebo ju použiť k zahusteniu polievok či omáčok.
Pohánku do Európy priniesli Saracéni. Pestuje sa na málo úrodných, piesčitých pôdach. Má krátke vegetačné obdobie. Je preukázané, že posilňuje imunitu, je liekom na cievy, kŕčové žily, hemoroidy, ale aj na pohlavné orgány. Reguluje krvnú zrážanlivosť a obsah cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pre ľudí s bezlepkovou diétou a ľudí s tráviacimi problémami. Doporučuje sa tiež pri detoxikácii organizmu a pri silnej a dlhej menštruácii. Hovorí sa, že podporuje sexuálne funkcie.
Okrem obsahu 18 rôznych aminokyselín, minerálnych látok a vitamínov obsahuje pohánka rutín, čo je liek na cievy. Rutínu je najviac v šupke a vo vňati pred kvitnutím – preto je dobré piť pohánkový čaj, v ktorom je šupka aj list. Alebo si zasaďte nelúpanú pohánku do kvetináča alebo do záhradky a vňať používajte na chleba, či do polievok rovnako ako pažítku.
Nelúpaná pohánka s hnedou šupkou je určená na siatie a nie na konzumáciu.
Pohánkové pokrmy sú ľahko stráviteľné a nezaťažujú žalúdok. Ako výživná a posilňujúca strava je vhodná pre rekonvalescentov. Ide o jedinečnú obilninu s alkalickým pôsobením, bohatú na vlákninu a kremík. Pri hnačkách a úplavici posilňuje črevný systém. Je bohatým zdrojom rutínu, čo je flavonoid posilňujúci vlásočnice, blokujúci vnútorné krvácanie, tvorbu hemoroidov, kŕčových žíl a vysoký krvný tlak. Pohánkové klíčky obsahujú veľa chlorofylu, vitamínov a enzýmov. Má vysoký obsah lecitínu a lyzínu. Lyzín je životne dôležitou bielkovinovou stavebnou látkou podporujúcou rast kostí. Rovnako sa vyznačuje pozoruhodným množstvom fosforu, v stopovom množstve obsahuje nikel, kobalt, meď a okrem toho obsahuje vitamíny dôležité pre nervový systém B1, B2, B6.
Pohánkové palacinky:
250 g pohánkovej múky, voda, štipka morskej soli, 1 – 2 vajce
Zo surovín urobíme redšie cesto. Ak si prajeme palacinku na sladko – osladíme hnedým cukrom a necháme odstáť. Jemnou vrstvou cesta nalejeme na ľahko omastenú panvicu a osmažíme z oboch strán. Natrieme podľa chuti (kompót, marmeláda…)
Pohánka s bryndzou a cesnakom:
250 g pohánky, 5 dcl vody, 250 g bryndze, 2 – 3 strúčiky cesnaku, vňaťky, morskej soli
Pripravíme pohánku ( podusiť domäkka), pridáme bryndzu a rozmiešame. Po chvíli zamiešame cesnak roztlačený so soľou. Vznikne kaša, ktorú po servírovaní posypeme vňaťkou.
Zloženie: 100 % pohánková múka BIO
Priemerné výživové údaje v 100 g:
Energia: 1428 kJ / 337 kcal
Tuky: 2,3 g, z toho nasýtené nemastné kyseliny: 0,5 g
Sacharidy: 67,3 g, z toho cukry: 0,5 g
Bielkoviny: 11,7 g
Soľ: 0,002 g
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 75 %.
Hmotnosť: 500 g
Výrobca: PRO-BIO CZ
Poľnohospodárska produkcia: EU