Sezam čierny nelúpaný BIO 100 g BioNebio
Čierny sezam je chuťovo o niečo výraznejší ako svetlý. Používa sa v ázijskej kuchyni, je veľmi dekoratívny a nachádza použitie aj v tradičnej čínskej medicíne. Čierne sezamové semienko je veľmi všestranné. Je vynikajúce na pečive, v jogurtoch a müsli, v kašiach, v chlebe, vo vyprážaných ázijských pokrmoch a marinádach na mäso. V skutočnosti ho možno pridať takmer všade – do polievky, omáčky na cestoviny alebo aj do guľášu! Pre zvýraznenie chuti ho môžeme ľahko opražiť. Rozmixovaním pražených semienok získame sezamové “maslo” na pečivo, kaše, jogurty a podobne.
Sezamová polievka: Nasucho opražíme hrnček semienok do voňava. Hrnček okrúhlej ryže namočíme na 2 hodiny do vody. Potom rozmixujeme semienka, pridáme ½ hrnčeka vody a ďalej mixujeme na pastu. Ryžu rozmixujeme zvlášť s 3 hrnčekmi vody. Všetko dáme do hrnca s 3 ½ hrnčeky vody a ¾ hrnčeka trstinového cukru a za stáleho miešania varíme cca 8 minút.
Obsahové látky čierneho sezamu:
– je výborným zdrojom vápnika, fosforu, železa, zinku a draslíka
– obsahuje kvalitný olej, ktorý pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu
– množstvo vitamínov, hlavne vitamíny E, B, karotény, ďalej kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, vlákninu
– obsah karoténu, zinku, horčíka a vápnika robí zo sezamu liek na vlasy, kožu a nechty
– vysoký obsah organického vápnika, horčíka a fosforu je prospešný pri prevencii a liečbe osteoporózy a zlomenín
Zloženie: Sezam čierny nelúpaný BIO.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Výživové údaje v 100 g:
Energetické hodnota 2422 kJ / 586 kcal
Tuky 51 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 7,0 g
Sacharidy 9,7 g, z toho cukry 0,3 g
Vláknina 12 g
Bielkoviny 17 g
Soľ 0,03 g
Hmotnosť: 100 g
Výrobca: bio*nebio
Poľnohospodárska produkcia: mimo EU
Krajina pôvodu: India / Bolívia