Mango sušené plátky BIO 80 g BioNebio
Sušené mango je veľmi všestranná pochúťka. Nakrájané v zmesiach sušeného ovocia a orieškov pôsobia veľmi dekoratívne, môžeme ich maškrtiť aj samotné a deti milujú typickú kyslasto sladkú chuť tohto zdravého “lízatka”. Najširšie možnosti použitia majú však plátky manga zaliate horúcou vodou a ponechané niekoľko hodín odstáť. Buď priamo ako skvelý mangový kompót bez cukru, namixované do dezertov (so šľahačkou, jogurtom, tvarohom, piškótami …) alebo rozmixované s banánmi, jablkami, kokosovým mliekom a podobne ako hustý ovocný nápoj (smoothie) alebo desiata. Rozmixované mango je veľmi tuhé a zahustí pokrm, takže ak rozmixujeme napríklad banán s namočeným mangom bez vody, získame hustú ovocnú desiatu. Ak pridáme vodu, v ktorej bolo mango namočené, získame ovocný kokteil. Ak pridáme navyše kefír či jogurt (a podľa chuti dosladíme), získame mangovo banánové lassi. Ku všetkým týmto lahôdkam sa hodí aj štipka pravej vanilky alebo trocha strúhaného kokosu.
Je veľa dôvodov prečo konzumovať čerstvé či sušené mango. Mango je veľmi vhodné k doplneniu minerálov a energie po fyzickom cvičení. Okrem vitamínov a minerálov a antioxidantov obsahuje mango tryptofan, prekursor hormon šťastia serotonin. Prítomné enzýmy napomáhajú vnútornej očiste čriev a eliminujú pôsobenie toxínov v tráviacej sústave a fenoly a enzýmy v mangu pôsobia preventívne proti nádorovým ochoreniam. Preventívny účinok u konzumácie manga bol preukázaný u rakoviny žlčníka.
Sušené mango si uchováva väčšinu živín a účinných látok. Mango obsahuje najviac provitamínu A zo všetkých druhov ovocia.
Zloženie: plátky sušeného manga BIO
Výživové údaje v 100 g:
Energetická hodnota 1489 kJ / 351 kcal
Tuky 1,0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5 g
Sacharidy 80 g, z toho cukry 74 g
Vláknina 7,2 g
Bielkoviny 2,0 g
Soľ 0,2 g
Hmotnosť: 100 g
Výrobca: bio*nebio
Poľnohospodárska produkcia: mimo EU
Krajina pôvodu: Burkina Faso, Mozambik