Morské riasy Kombu sušené 50g Clearspring
Husté, plné a široké pásy Kombu sa bežne používajú na ochutenie japonských polievok a rezancových vývarov. Kombu obsahuje prírodnú kyselinu glutamovú – aminokyselina poskytujúca umami – ktorá priťahuje chuť iných potravín. Pásik kombu varený so strukovinami nie len skracuje dobu varenia, ale aj zlepšuje arómu, pridáva cenné živiny a celkovo zvyšuje stráviteľnosť jedla.
Kombu z ostrova Hokkaido je jedna z rias z najvyšším obsahom jódu. Po storočia bola používaná Číňanmi na liečenie štítnej žľazy. Na Ďalekom východe, kde sa kombu pravidelne konzumuje, nebolo nikdy potrebné jodidovať stolovú soľ, ako je to bežné v západných krajinách. Ľudia, ktorí sú citliví na účinky jódu, sa pred konzumáciou tohto produktu musia poradiť s lekárom.
Kombu sa najčastejšie používa na prípravu „Dashi“, všestranného produktu bohatého na umami, na výrobu polievok, dusených pokrmov a omáčok. Na prípravu dashi namočte 5 – 7 cm dlhý pás kombu v 1 litri vody na 20 – 30 minút. Potom pomaly priveďte k varu a 5 minút pomaly duste.
Zloženie: Sušená morská riasa kombu / kelp (Laminaria japonica)
Výživové údaje v 100g:
Energia: 7 kJ / 2 kCal
Tuk: 0,1g, z toho nasýtené: 0g
Sacharidy: 0,2g, z toho cukry: 0g
Proteín: 0g
Soľ: 0,02g
Jód: 371 µg (247% DRI *)
Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Hmotnosť: 50 g
Výrobca: Clearspring
Krajina pôvodu: Japonsko