Surovými šťavami ku zdraviu a vitalite

Pri surových (čerstvých) ovocných a zeleninových šťavách, či už sa pijú behom krátkych pôstov (hladoviek) alebo tvoria súčasť surovej (RAW) diéty, sa ukazuje, že majú pozoruhodné schopnosti. Švédsky expert na terapiu surovými šťavami dr. George Lanyi, ktorý veľa rokov pracoval na svetovo uznávanej Buchigerovej klinike v Nemecku, zastáva názor, že terapia surovými šťavami môže úspešne liečiť ochorenia srdečné a krvné, poruchy zažívania, reumatizmus, cukrovku, obezitu, poruchy obličiek, kožné ochorenia a problémy ako sú úzkosť a nespavosť …

Tradícia liečby pomocou surových šťiav spadá už do devätnásteho storočia, kedy vyrábali rôzne šťavy pasírovaním rozmačkanej alebo nasekanej zeleniny cez mušelín – úloha v skutku neľahká a zdĺhavá. Max Bircher-Benner, priekopník diéty surovej stravy, urobil zo surových štiav ústredný bod svojich liečebných kúr. Šťavy tvorili základný kameň “jemných” protirakovinových liečebných procedúr Maxa Gersona a ostatných nutrične orientovaných špecialistov. Dr. Norman Walker, expert na surové šťavy a potraviny, rozdelil džúsy do kategórií podľa obsahu živín a ich účinkov na špecifické choroby. Veľká tradícia terapií surových štiav existuje i v Spojených štátoch, kde si ľudia pod slovom “džús” predstavujú skôr šťavy, ktoré sa vylievajú z konzervy do drezu.

Napriek všetkému mala ortodoxná medicína tendenciu terapiu surových štiav zavrhovať. Dlhé roky odmietala akceptovať myšlienku, že by tieto šťavy mohli mať liečebné účinky.

Snáď len o akomsi náznaku prijatia by sa dalo hovoriť o publikácii vydanej v päťdesiatych rokoch (20.storočia) Ministerstvom zdravotníctva a Verejnej laboratórnej služby vo Veľkej Británii. Píše sa v nej: “Šťavy sú veľmi cenné, nakoľko prinášajú úľavu ľuďom trpiacim zvýšeným tlakom, kardiovaskulárnymi a obličkovými ochoreniami a obezitou. Pitím väčšieho množstva štiav (až jedného litra denne) boli dosiahnuté dobré výsledky pri liečbe vredov, vzniknutých narušením žalúdočnej alebo dvanástnikovej sliznice účinkom žalúdočných štiav (Ulcus pepticum), chronickej hnačky, kolík a toxímie žalúdočného a črevného pôvodu … Ukazuje sa, že šťavy sú cenné i pri liečbe hyperchlorhydrii (zvýšené množstvo kyseliny soľnej v žalúdočnej šťave). K tomuto účelu sa často používalo mlieko, avšak šťavy zo špenátu, kelu, kapusty a petržlenu vyhovujú ďaleko lepšie.” Za tieto zaujímavé informácie vďačíme v skutočnosti H. E. Kirchnerovi a jeho knihe s názvom Live Food Juices (Džúsy zo živých potravín). Kirchner, americký lekár, ktorý sa učil spolu s Bircher-Bennerom vo Švajčiarsku, využíval šťavy, samotné i v spojení so surovou stravou, k liečbe očividne odlišných chorôb ako sú poruchy videnia, artritídy, detskej leukémie, anorexie (nechutenstvo) a poruchy činnosti obličiek.

Nakoniec sa však klinické štúdie uskutočnené na lekárskej fakulte Stanfordskej univerzity v štyridsiatich a päťdesiatych rokoch (20.storočia) ukázali až príliš jednoznačné, než aby mohli byť naďalej ignorované. Tak sa ortodoxné zmýšľanie začalo pozvoľna meniť. Stanfordskí bádatelia potvrdili, že napr. šťavy zo surovej kapusty môžu skutočne vyliečiť vredy vzniknuté účinkom tráviacich štiav, i keď sa im nepodarilo vypátrať vitamín alebo minerál, ktorému by sa dala táto schopnosť prisúdiť. Tento tajomný činiteľ bol preto dočasne označený ako “vitamín U“. Čo sa týka liečivých účinkov ostatných štiav, nemožno nepoukázať na to, že už jedno storočie sa objavujú zhodné klinické svedectvá, ktoré to potvrdzujú. Avšak k preukázaniu tejto skutočnosti zatiaľ (r.1994) nebolo uskutočnené dostatočné množstvo vedeckých výskumov. Napriek tomu medzi špecialistami na rakovinu rastie uvedomenie, že čerstvá surová zelenina môže zohrať dôležitú rolu pri prevencii rakoviny. Dokonca jedna z najzatvrdlejších lekárskych figúr britskej vládnucej páky neoficiálne prehlásila, že v skutku existujú dôkazy, ktoré hovoria, že by sme sa mohli pred vznikom rakoviny chrániť pitím mrkvových štiav.

Rôzne ozdravné farmy a kliniky v celom západnom svete, ktoré sa s pozdvihnutým obočím širokej lekárskej verejnosti nedajú len tak odradiť, pokračujú v liečbe a omladzovaní svojich klientov pomocou čerstvých surových štiav za zmluvné ceny. Avšak rovnaké krátkodobé liečebné kúry môže doma prevádzať ktokoľvek, kto má dostatočný záujem a vytrvalosť. Jeden z našich obľúbených džúsov je mrkvová šťava zmiešaná s trochou jablčnej a jedným alebo dvoma pohármi šťavy z červenej repy.

Slávna Rohsäft Kur

Pôst doprevádzaný len pitím surových štiav namiesto vody, je pravdepodobne najúčinnejším a najdostupnejším krátkodobým antidotom únavy a stresu. To je tá slávna Rohsäft Kur (kúra surových štiav), ktorá tvorí nepostrádateľnú súčasť liečebných procedúr väčšiny svetovo uznávaných kúpeľov.

Štandartné teórie o živinách neboli nikdy schopné celkom objasniť, prečo len pitie surových čerstvých štiav po dobu dvoch dní až niekoľko týždňov dokážu robiť také zázraky, áno “zázraky”, pretože to je to slovo, ktoré používa mnoho ľudí majúcich s touto kúrou dáke skúsenosti. Evidentnými prínosmi Rohsäft Kur je zníženie počtu vrások až ich úplné vyhladenie, spevnenie telesných kontúr, zdravší vzhľad nechtov a vlasov. Taktiež sa menia určité fyziologické znaky; ak má človek problémy so zvýšeným krvným tlakom alebo ak trpí zvýšenou hladinou cholesterolu alebo kyseliny močovej v krvi, režimom surových štiav môže všetko zraziť.

Teórie účinkov pôstu doprevádzaného pitím surových štiav majú sklon odrážať ortodoxné teórie o stárnutí a možnostiach jeho spomalení. Iste si spomínate, že na úrovni buniek je stárnutie spôsobené spomalením metabolického procesu, ako dôsledok nahromadenia odpadových produktov a toxínov v tele. Toto nahromadenie však nie je prostou výslednicou kyvadla času; môže k nemu dôjsť tiež pôsobením stresu a nie príliš dobrou výživou. Pokiaľ nepijeme nič iné než čerstvo vymačkané zeleninové a ovocné šťavy, lekári veria, že pôsobíme proti tejto kumulácii odpadových produktov, ktoré inak pozvoľna otravujú a spôsobujú opotrebovanie nášho tela už na úrovni buniek. Tieto šťavy pomáhajú celému telesnému ústrojenstvu k akémusi jarnému upratovaniu, čo znamená, že ponechávajú tráviacu mašinériu v kľude, zvyšujú schopnosť tela zahubiť a zbaviť sa mŕtvych alebo poškodených buniek a bohato koncentrované živiny v nich obsiahnuté napomáhajú obnoviť omdlievajúci telesný imunitný systém.

Rovnako i naše vlastné skúsenosti s pôstom doplneným o pitie surových štiav sú veľmi dobré. Kedykoľvek sa cítime unaveno alebo chceme mať jasnejšiu hlavu, alebo nás čaká veľa práce a potrebujeme sa dlhšiu dobu koncentrovať, na dva či tri dni sa podrobíme kúre čerstvých štiav. Niektoré týždne sa pre túto kúru rozhodujeme len tak, pretože je príjemné zažiť vyvážené a posilňujúce účinky, ktoré na telo tieto šťavy majú. Dosť však bolo chválospevu, na to si musí prísť každý sám.

Zdroj: Ryzí energie, Susannah a Leslie Kenton, Votobia, 1995

ODPORÚČAME: