Kvasené orechy

Kvasené orechy (anglicky nut cheese alebo cultured nuts), sú jedna z najhodnotnejších potravín.

Čo budeme potrebovať na výrobu kvasených orechov:
kvalitné lúpané orechy – vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, kokosové orechy (dajú sa použiť aj para alebo kešu)
probiotický prášok alebo inú štartovaciu kultúru s lactobacilmi (ak nezoženiete prášok, dá sa použiť aj namočená špaldová pšenica na 24h do vody. Túto vodu použijeme)
mixér a misku
voda

Postup prípravy kvasených orechov
orechy namočíme na 8h prípadne aj viac, vodu je dobré meniť aspoň po 8 hodinách (kokos namáčať nemusíme)
orechy rozmixujeme s trovou vody a štartovaciou kultúrou
takúto zmes nalejeme do misky a necháme pracovať (kvasiť) 8-16 hodín v teple, prikryjeme utierkou
môžu sa konzumovať, alebo skôr používať do smoothies a ďalších receptov

Výsledný produkt môžeme skladovať v chladničke približne 2-5 dní, v závislosti na tom, aké a ako kvalitné orechy sme použili. Kokosový orech vydrží najdlhšie.
Že máme produkt hotový spoznáme podľa jemne kyslej chuti a textúry produktu (bude sa podobať gelovitej a jemne poréznej)

Ako štartovaciu kultúru môžeme použiť aj kefír alebo kombuchu alebo predošlý jogurt a v krajnom prípade aj šťavu z kyslej kapusty- jednoducho všetko čo má v sebe probiotiká.
Najviac použím probiotiká “Lepicol”, ten má však jednu nevýhodu – obsahuje psyllium, ktoré vstrebáva veľmi veľa vody a kvasenie sa výrazne časovo natiahne niekedy až na 30 hodín.

Prečo konzumovať kvasené orechy?
Namiesto ťažšie stráviteľných bielkovín a tukov z čerstvých orechov dostaneme “predtrávené” aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny, teda stavebné prvky, ktoré naše telo potrebuje nielen na rast svalovej hmoty a správnu funkciu mozgu.
Sú plné prospešných baktérií, ktoré nám osídlia tráviacu sústavua výrazne posilnia imunitu a trávenie. Pokiaľ môžete lepšie asimilovať živiny a efektívnejšie odstraňovať toxíny z tela, tak sa to prejaví v krátkej dobe na Vašom zdraví a celkovej energii.