7 dôvodov prečo začať používať Manuka med.

Manuka med je jedným z najlepších druhov medu na trhu. Vďaka svojmu dlhému zoznamu vynikajúcich zdravotných prínosov aj v porovnaní s inými druhmi medu, je Manuka med jedným z najlepších prírodných liečiv a sladidiel.

Ak ste sa dobre vyznáte v prírodných liečivách, pravdepodobne už viete o výhodách medu, ako prírodného sladidla. Zlepšuje totiž trávenie, zvyšuje energiu, rovnako ako znižuje riziko vzniku srdcových ochorení a niektorých foriem rakoviny.

Možno ste dokonca počuli o Manuka mede vyrobenom z nektáru Leptospermum scoparium, bežne známy ako novozélandský čajový strom alebo Manuka myrta.

Antibakteriálne vlastnosti Manuka medu, ho odlišujú od tradičného medu. Účinná látka metylglyoxal, je zodpovedná za jeho antibakteriálne vlastnosti. Manukový med má teda navyše antivirotické, protizápalové a antioxidačné účinky.

Čo je to manuka med?

Manuka med je jednokvetý med pochádzajúci z Leptospermum scoparium (čajovník), pôvodom z Nového Zélandu. Aktívne Leptospermum sa však vyskytuje v rôznych regiónoch sveta. Tento aktívny med je zvlášť cenený pre svoju neperoxidovú antibakteriálnu aktivitu (NPA). Toto NPA antibakteriálne činidlo sa považuje za relatívne stabilné. Jeho nízka citlivosť na teplo a svetlo z neho robí životaschopnú alternatívu lekárskeho ošetrenia.

Stromy Manuka kvitnú zhruba od polovice decembra do polovice januára v závislosti od počasia. Úle musia byť umiestnené v oblastiach s vysokým výskytom týchto stromov nakoľko stromy kvitnú zhruba 2 – 6 týždne.

Manuka med obsahuje množstvo liečivých prírodných zlúčenín, ktoré ho odlišujú:

  • Metylglyoxal (MGO): Ukázalo sa, že je účinný proti niekoľkým baktériám, vrátane Proteumirabilis a Enterobacter cloacae.
  • Dihydroxyacetón (DHA): Nachádza sa v nektári kvetov Manuka a počas procesu výroby medu sa premieňa na MGO.
  • Leptosperín: Je to prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina, nachádzajúca sa v nektári rastlín Manuka a niekoľkých blízkych príbuzných.
Včely produkujúce manuka med.

1. Manuka med pomáha pri hojení rán.

Med sa na liečenie rán používal odpradávna, ako to podrobne uvádza dokument z roku 1392. Verilo sa, že pomáha v boji proti infekcii a množeniu baktérii, tento postup však s príchodom antibiotík upadol do nemilosti (zdroj).

Med ponúka antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, a to všetko pri zachovaní vlhkého prostredia rany a ochrannej bariéry, ktorá zabraňuje mikrobiálnym infekciám v rane.

Viaceré štúdie preukázali, že manukový med môže zvýšiť hojenie rán, zosilniť regeneráciu tkaniva a dokonca znížiť bolesť u pacientov s popáleninami (zdroj, zdroj).

Jedna dvojtýždňová štúdia napríklad skúmala účinky aplikácie obväzu s manuka medom na 40 ľudí s nehojacimi sa ranami. Výsledky ukázali, pokrok pri liečbe až u 88% účastníkov. Okrem toho, med pomohol vytvoriť kyslé Ph prostredie v rozpätí od 3,2 – 4,5, ktoré preukázateľne podporuje hojenie rán (zdroj).

Manuka môže navyše pomôcť pri liečbe diabetických vredov. Saudskoarabská štúdia zistila, že ak sa používajú medové manuka obväzy v kombinácii s konvenčným ošetrením rán, liečia diabetické vredy efektívnejšie ako samotné bežné ošetrenie (zdroj).

Manuka med je taktiež účinný pri liečbe infekcií rán spôsobených kmeňmi rezistentnými na antibiotiká, ako je napríklad Staphylococcus aureus (MRSA) (zdroj, zdroj).

2. Podporujte zdravie ústnej dutiny.

Pre vyhnutie sa zubnému kazu a udržanie zdravých ďasien a zubov, je dôležité minimalizovať škodlivé ústne baktérie, ktoré môžu spôsobovať tvorbu plakov. Je tiež dôležité, aby sa pri čistení zubov a ústnej dutiny úplne nevytierali dobré orálne baktérie, ktoré sú zodpovedné za udržanie zdravia ústnej dutiny.

Štúdie preukázali, že manukový med napáda škodlivé orálne baktérie spojené s tvorbou plakov, zápalom ďasien a zubným kazom. Výskum konkrétne ukázal, že manuka med s vysokou antibakteriálnou aktivitou je účinný pri inhibícii rastu škodlivých orálnych baktérií, ako sú P. gingivalis a A. actinomycetemcomitans (zdroj, zdroj).

Jedna štúdia skúmala účinky žuvania alebo cmúľania manuka medových výrobkov na zníženie tvorby zubného povlaku a zápalu ďasien. Po každom z troch denných jedlách dostali účastníci pokyn, aby buď žuli či cmúľali manuka medové cukríky alebo žuvačky po dobu 10 minút alebo žuli žuvačku bez cukru. Skupina s medovým výrobkami preukázala významné zníženie krvácania ďasien a vzniku zubného povlaku, v porovnaní s tými, ktorí žuvali žuvačky bez cukru (zdroj).

Myšlienka konzumácie medu pre dobré zdravie ústnej dutiny sa môže javiť ako naivná, pretože konzumácia cukru vytvára ideálne prostredie pre množenie škodlivých baktérii, čo môže viesť k vzniku zubného kazu. Na rozdiel od cukríkov a rafinovaného cukru je nepravdepodobné, že by výrobky z manuka medu prispievali k tvorbe zubného kazu alebo povlaku, vďaka silným antibakteriálnym účinkom.

Plásty manuka medu.

3. Manuka med upokojuje podráždené hrdlo.

Jeho antivirotické a antibakteriálne vlastnosti môžu znížiť zápal a zaútočiť na baktérie, ktoré spôsobujú bolesť. Med manuka nielenže napáda škodlivé baktérie, ale aj upokojuje vnútornú výstelku hrdla.

Nedávna štúdia u pacientov, ktorí podstúpili chemoterapiu počas rakoviny hlavy a krku, pozorovala účinky konzumácie medu manuka na Streptococcus mutans, druh baktérie zodpovednej za bolesť hrdla. Je zaujímavé, že vedci zistili výrazný pokles Streptococcus mutans po konzumácii manuka medu (zdroj).

Manukový med navyše znižuje škodlivé orálne baktérie, ktoré spôsobujú mukozitídu, častý vedľajší účinok ožarovania a chemoterapie. Výsledkom mukozitídy je zápal a bolestivé ulcerácie slizníc lemujúcich pažerák a tráviaci trakt (zdroj).

Jedna štúdia zistila, že manuka med je rovnako účinný ako bežné lieky na potlačenie kašľa (zdroj).

4. Pomáha predchádzať žalúdočným vredom.

Žalúdočné vredy sú jednou z najčastejších chorôb postihujúcich tráviaci trakt. Sú to rany, ktoré sa tvoria na sliznici žalúdka a spôsobujú bolesti žalúdka, nevoľnosť a nadúvanie. H. pylori je bežný typ baktérií, ktoré sú zodpovedné za väčšinu žalúdočných vredov.

Výskum naznačuje, že manukový med môže pomôcť pri liečbe žalúdočných vredov spôsobených H. pylori. Napríklad štúdia skúmala účinky manuka medu na biopsie žalúdočných vredov spôsobených H. pylori. Výsledky boli pozitívne a naznačili, že manuka med je užitočné antibakteriálne činidlo proti tomuto druhu baktérii (zdroj).

Žalúdočné vredy môžu byť tiež spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu. Štúdia na potkanoch zatiaľ ukázala, že manukový med pomohol zabrániť vzniku žalúdočným vredom vyvolaných alkoholom (zdroj).

Rôzne druhy medu.

5. Manuka med môže zabezpečiť lepšie trávenie.

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je bežná porucha trávenia. Medzi jej pridružené príznaky patrí zápcha, hnačky, bolesti brucha a nepravidelná stolica. Vedci zistili zaujímavosť, že pravidelná konzumácia manuka medu môže pomôcť tieto príznaky zmierniť.

Bolo dokázané, že manukový med zlepšuje antioxidačné procesy v tele a zmierňuje zápal u potkanov s IBS aj s ulceróznou kolitídov (zdroj).

Ukázalo sa tiež, že manuka med pôsobí proti kmeňom Clostridium difficile. Clostridium difficile, často nazývaný C. diff, je typ bakteriálnej infekcie, ktorá spôsobuje silné hnačky a zápaly čriev. Tento typ baktérie sa bežne lieči antibiotikami. Nedávna štúdia však pozorovala účinnosť medu manuka na kmene C. diff. Manuka med zabíjal bunky C. diff, čo z neho robí pravdepodobne účinnú liečbu (zdroj).

6. Môže liečiť príznaky cystickej fibrózy.

Cystická fibróza je dedičná porucha, ktorá poškodzuje pľúca a môže mať vplyv aj na tráviaci systém a ďalšie orgány. Ovplyvňuje bunky produkujúce hlien, čo spôsobuje, že hlien je abnormálne hustý a lepkavý. Tento hustý hlien upcháva dýchacie cesty, čo sťažuje dýchanie. To dáva priestor na ďalšie množenie baktérii

Ukázalo sa, že med z manuky bojuje proti baktériám, ktoré spôsobujú infekcie horných dýchacích ciest. Pseudomonas aeruginosa a Burkholderia spp. sú dve bežné baktérie, ktoré môžu spôsobiť vážne infekcie horných dýchacích ciest, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Jedna štúdia sledovala účinnosť medu manuka proti týmto baktériám u ľudí s cystickou fibrózou. Výsledky naznačili, že inhibuje ich rast a účinkuje v kombinácii s antibiotickou liečbou (zdroj).

Vedci preto dospeli k záveru, že manuka med môže hrať dôležitú úlohu pri liečbe infekcií horných dýchacích ciest, najmä u pacientov s cystickou fibrózou.

Manuka med.

7. Manuka med dokonca pomáha v boji proti akné.

Akné je zvyčajne spôsobené hormonálnymi zmenami. Môže však byť spôsobené aj reakciou na nesprávnu stravu, stres alebo premnoženie baktérií v upchatých póroch.

Antimikrobiálna aktivita medu manuka, sa často využíva na boj proti akné. Manuka med pomáha udržať pokožku bez baktérií, čo by urýchľuje proces hojenia akné. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa hovorí, že manuka med zmierňuje zápal spojený s akné (zdroj).

Je Manuka med bezpečný?

Pre väčšinu ľudí je konzumný manukový med úplne bezpečný.

Niektorí ľudia by sa však pred použitím mali poradiť s lekárom, sem patria napríklad:

  • Ľudia s cukrovkou: Všetky druhy medu majú vysoký obsah prírodného cukru. Preto môže konzumácia manuka medu ovplyvňovať hladinu cukru v krvi.
  • Ľudia alergický na včelie produkty: Alergici na iné druhy medu alebo včely môžu mať po požití alebo aplikácii manuka medu alergickú reakciu .
  • Dojčatá: Odborníci neodporúčajú dávať med deťom mladším ako jeden rok kvôli riziku detského botulizmu, ktorý je typom choroby prenášanej z potravy, prípadne nezistených alergii.