Vitamín C – kyselina askorbová

Je známy už od r. 1742 ako ochranný prostriedok proti skorbutu. Objavený bol až r. 1926 v paprike a r. 1928 v citrónovej šťave. Chemická štruktúra je odvodená zo štruktúry D-glukózy, v ktorej tento vitamín vzniká v rastlinných organizmoch.

Doteraz sa preverilo a pripravilo viac ko 60 rozličných chemických derivátov L-askorbovej kyseliny (KA). V prírode sa vyskytuje v dvoch formách: v redukovanej (kyselina askorbová) a oxidovanej (kyselina dehydroaskorbová). Pomocou nich sa v organizme tvorí dôležitý reverzibilný oxidoredukačný systém.

V ľudskom organizme sa obidve formy využívajú pri hydroxylačných dejoch. Vitamín C je molekula skladajúca sa z uhlíka, sodíka a kyslíka, podobná glukóze, a je veľmi rýchla. Niektoré zvieratá žijúce v polárnych krajinách si dokážu vitamín C vyrobiť. Čím sú organizmy pohyblivejšie, tým viac vitamínu C spotrebujú.

Vitamín C je rozpustný vo vode a je nestály. Rozkladá sa pri varení lúpaní či vykôstkovaní ovocia. Vyskytuje sa spolu s inými živinami, ktoré tvoria bioflavonoidový komplex. Bioflavonoidy, ktoré sa označujú tiež ako vitamín P , pomáhajú vitamínu C plniť jeho funkcie a zvyšujú jeho účinok.

Medzi jeho základné funkcie patria:

pôsobenie pri tvorbe kolagénu
katalyzácia premeny dopamínu na noradrenalín
vstebávanie živín (vápnik, železo, aminokyseliny)
neutralizácia rakovinotvorných dusitanov
zvyšovanie účinnosti imunitného systému
regenerácia tkanív
vplyv na liečenie mononukleózy a iných chorôb
znižovanie hmotnosti
zlepšovanie využívania tyroxínu
zlepšenie zásobovania krvi železom a organizmu kyslíkom
Denná potreba

Pohybuje sa okolo 75 mg. Aby sa mohol vytvoriť zásobník tejto látky v organizme je potrebné konzumovať najmenej 200 mg denne.

Výskyt

Najväčší obsah vitamínu C z ovocia majú kiwi, rakytníkové bobule(450), čierne ríbezle(177), šípky(1200), citrón(50), grapefruit(69), jahoda(64), malina(49), pomaranč(50), grapefruit(69),

zo zeleniny brokolica, karfiol, kel(105), kapusta(45), paprika(138), šalát(85), kaleráb(63), zemiaky varené(14).
Údaje sú v mg/100g.

Príznaky pri nedostatku

skorbut, únava, malátnosť, zníženie počtu červených krviniek, poruchy väzivových tkanív,zdurené ďasná, pomalé hojenie rán, krvácanie z nosa, časté prechladnutia, citlivé sliznice, sklon ku kŕčovým žilám a hemeroidom, nadváha, poruchy spánku, depresie, katary a bronchiálna astma.

Príznaky pri prebytku

Hypervitaminóza Neboli dokázané žiadne nežiadúce symptómy a to i pri veľkých denných (niekoľkogramových) dávkach vitamínu C. Vysoké dávky vitamínu C zlepšujú relaxáciu artérií (vazodilatáciu), čo je prínosom pre pacientov so SCO a „koronárnymi rizikovými faktormi“, ako sú cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi a vysoká hladina homocysteínu. Ischemická choroba srdca je tým zriedkavejšia, čím vyššia je hladina vitamínu C. Vitamín C znižuje vysoký krvný tlak.

Zaujímavá kniha


Zdroj internet