Vitamín B15 – kyselina pangamínová, pangamát

Ide o derivát kyseliny glukorónovej. Jeho kladný vplyv na ľudský organizmus spočíva v tom, že aktivuje tkanivové dýchanie, šetrí kyslík, najmä v tiesňových situáciách, akými sú znížený tlak, poruchy dýchania mozgu a v myokarde, mimoriadna svalová námaha. Medzi kladné účinky tiež patrí, že zvyšuje obsah glykogénu (živočíšneho škrobu) v pečenia v svaloch. Ako lipotropná látka tiež bráni ukladaniu tukov v pečeni. Podobne ako vitamíny A ,C a E má antioxidačné účinky, pomáha predchádzať tvorbe peroxidov, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia. Je populárny tiež pre jeho kladné pôsobenie na fyzickú zdatnosť, zlepšenie výkonov činnosti srdca a celého organizmu. Je rozpustný vo vode.

Medzi jej hlavné funkcie patria:

podporuje srdcovú činnosť
predlžuje životnosť buniek
znižuje hladinu cholesterolu v krvi
podporuje vylučovanie jedovatých látok z tela
chráni pečeň pred cirhózou
zvyšuje celkovú odolnosť organizmu
potlačuje túžbu po alkohole a zmierňuje opitosť
Denná potreba:

Denné dávky by sa mali pohybovať okolo 25 až 100 mg podľa fyzickej námahy a celkového fyzického a duševného stavu.

Výskyt:

Medzi najvýznamnejšie zdroje patria: pivovarnícke droždie, hnedá ryža, nemleté obilie, tekvicové a sezamové semená. Z výživových doplnkov kalcium pangamát.

Príznaky pri nedostatku:

Nedostatok sa prejavuje v zníženom okysličovaní buniek vedúcom k únave, slabej fyzickej kondícii, predčasnému starnutiu, srdcovým chorobám, nervovým poruchám, a poruchám endokrinných žliaz.

Zdroj internet