Vitamín PABA – kyselina para-aminobenzoová

V literatúre sa vitamín PABA nazýva tiež p-aminobenzoová kyselina alebo vitamín H’. Je považovaný za látku podobnú vitamínom, a to preto, že naše telo má možnosť si túto látku vytvoriť ale nie vždy v dostatočnom množstve. Preto bol do skupiny vitamínov B zaradený len nedávno. Je dôležitým rastovým faktorom mikroorganizmov, u rastlín rastový faktor meristematických pletív, u človeka sa vyskytuje vo väzbe na bielkoviny a je zložkou kyseliny listovej. U kurčiat nedostatok PABA spôsobuje zastavenie rastu. Je rozpustný vo vode.

Medzi jej hlavné funkcie patria:

pomáha pri rozklade a využití bielkovín
odďaľuje starnutie kože
stimuluje funkcie hypofýzy
podporuje tvorbu červených krviniek
pomáha udržovať črevnú mikroflóru
brzdí proces starnutia
chráni pľúca pred účinkom ozónu
zvyšuje tvorbu inzulínu a estrogénu
Denná potreba

Denná potreba je okolo 30 až 100 mg.

Výskyt

Zdrojmi sú: celozrnné produkty, ryža, otruby, pšeničné klíčky, melasa, pivovarnícke droždie, pečeň, obličky. Tvorí sa aj v zdravom prostredí črevnej mikroflóry.

Príznaky pri nedostatku

Medzi hlavné príznaky nedostatku PABA patria: ekzémy, vrásky, strata pigmentu, slabosť, podráždenosť, nervozita a depresia, senilita, reumatizmus, zápaly kĺbov, burzitída, zlé trávenie. Nedostatok spôsobuje chorobu lupus.

Zdroj internet