Cukor

Cukor sa v našich predstavách vždy spája s príjemnými pocitmi: láskou, starostlivosťou, pohostinnosťou, bezpečím a istotou. Cukor je obsiahnutý takmer vo všetkých potravinách a tvorí asi 50% sacharidov (uhľohydrátov), ktoré prijímame v potrave. Priveľké množstvo cukru však spôsobuje únavu a vyvedie z rovnováhy imunitný systém.

Čím viac sladkého zjeme, tým menej jeme zdravej stravy, a preto sme nedostatočne zásobení vitamínmi a minerálnymi látkami. To, že cukor škodí zubom, je už dnes všeobecne známe.

Cukor síce život osladzuje, ale telo okysľuje. Okrem toho je aj zlodejom vitamínu B1, lebo hoci tento vitamín sám neobsahuje, nevyhnutne ho potrebuje na biochemický proces transformácie. V Nemecku dokonca došlo k prípadu, keď súd v istom rozsudku konštatoval, že cukor bol použitý ako zámerná škodlivina.

Nakoľko môže byť cukor škodlivý ? Tu je niekoľko nepriaznivých účinkov:

Cukor narušuje hladiny minerálov v organizme.
Cukor prispieva k útlmu obranných reakcií proti bakteriálnej infekcii.
Cukor znižuje hladinu HDL (dobrého cholesterolu).
Cukor narušuje vstrebávanie vápnika a horčíka.
Cukor môže oslabiť zrak.
Cukor môže spôsobiť prekyslenie tráviaceho traktu.
Cukor môže urýchliť starnutie.
Cukor kazí zuby.
Cukor spôsobuje zmeny, ktoré sa často nachádzajú u ľudí s žalúdočnými vredmi.
Cukor môže spôsobiť hemoroidy.
Cukor podporuje vznik osteoporózy.
Cukor môže zvýšiť hladinu cholesterolu.
Cukor môže narušiť štruktúru DNA.
Cukor môže prispieť k starnutiu kože a k zmenám štruktúry kolagénu.
Cukor môže spôsobiť šedý očný zákal.
Cukor môže spôsobovať depresie.
Cukor zvyšuje riziko rakoviny žalúdka.
Cukor môže zvýšiť riziko ochorenia na dnu.
Cukor môže viesť k tvorbe ľadvinových kameňov.
Cukor vykrmuje rakovinové bunky.
Cukor môže spôsobiť alebo zhoršiť akné.
Cukor môže znižovať hladinu vitamínu E.
Cukor môže prispievať k rozvoju Alzheimerovej chorobe.

Biely cukor nie je prirodzená látka. Je to umelý produkt, z ktorého sa väčšina živín odstráni v odpade, ktorý sa volá melasa. Jeho škodlivý účinok spočíva v narušení prirodzenej rovnováhy zložiek v potrave.


A ako pôsobí cukor na naše správanie ?

nervozita
nesústredenosť
agresivita
násilie
depresie
nekontrolovateľné emócie
S vysokým príjmom cukru sa u detí prejavuje náladovosť, problémy s učením a zvýšená telesná aktivita. Taktiež sa tu objavuje zvýšená agresivita, rýchle zmeny nálad, nervozita.

Cukor je dokonca označovaný za najničivejšie narkotikum v histórii civilizácie. Cukor narkotikom? Áno cukor je narkotikum – neprírodná hmota produkovaná priemyselnými procesmi (najviac z cukrovej trstiny, alebo cukrovej repy) rafináciou čistej sacharózy, po odstránení všetkých vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, proteínov a ostatných užitočných výživných látok. To čo ostane, je koncentrované neprírodné narkotikum, ktoré ľudské telo nemôže zvládnuť, aspoň nie v takých množstvách, v akých je hltaný pri dnešnom zažitom životnom štýle.

Cukor je návykový. Priemerný Američan v roku 1981 konzumoval približne 115 libier cukru za rok. To platí i pre mužov, ženy i deti. Najväčší dôvod prečo cukor pácha viac škody ako ktorýkoľvek iný jed, liek, či droga je dvojnásobný:

I. je označovaný za “jedlo” a používaný v obrovskom množstve a II. jeho ničiace efekty začínajú súčasne, už od čias kedy sa dieťa narodí a je kŕmené cukrom v jeho rôznej podobe. Dokonca aj materinské mlieko je ním kontaminované. III. Prakticky 100% našich civilizovaných bielych rasových druhov je naň navyknutých počas života od kolísky až po hrob. Jedinými výnimkami sú tí (a je ich stále viac), ktorí sa stali uvedomelými pred tým, akým smrteľným jedom je obyčajný domáci cukor.

História. Aj keď tu cukor bol v maličkých množstvách po tisíce rokov, bol prakticky neznámym a tvoril len nevýznamnú časť stravy Bieleho Človeka v klasických civilizáciách Egyptu, Grécka a Ríma. Gréci (ktorí majú slovo pre takmer všetko!) preň nemajú slovo. Dokonca aj v starovekej Európe bol prakticky neznámym a neskôr len zriedkavou delikatesou na kráľovskom dvore. Až počas poslednej krížovej výpravy, končiacej v roku 1204, bol niektorým kresťanským križiakom predstavený cukor, moslinmi voľne používaný. Keď Mauri napádali a kolonizovali južnú časť Španielska, pestovali na španielskej pôde cukrovú trstinu a rafinovali z nej cukor. Keď Španielsko vyhnalo Maurov, zostali po nich nejaké trstinové plantáže. Tak ako keď krstenie po prvýkrát okúsilo zo zakázaného ovocia aj to sa im zapáčilo. Bol to počiatočný zákus, ktorý viedol k závislosti, nenásytnosti a pomalej a istej degenerácii, degenerácii, ktorá sa dnes stala epidemickou.

Cukor je neprirodzená chemikália. Prečo je cukor pre naše zdravie taký devastujúci? Jeden dôvod je, že je to čistá chemikália (ako heroín) a rafinovaním z neho boli odstránené všetky prírodné výživné látky, ktoré obsahuje pôvodná rastlina. Heroín aj cukor sú získavané veľmi podobnými procesmi rafinácie. Pri výrobe heroínu je najprv z maku vyťažené ópium. Potom je rafinované na morfium, potom chemici trocha popracujú na morfiu a širšie ho rafinujú na heroín. Potom ohlásia, že “objavili” nového, úžasného zabijaka bolesti, ktorý nie je návykový.

Tak podobne je aj cukor najprv vytlačený ako šťava z trstiny (alebo repy) a rafinovaný na melasu. Potom je spracovaný na hnedý cukor a konečne na zvláštne biele kryštáliky C12H22O, ktoré sú pre ľudské telo cudzou chemikáliou.
Návykový. Druhým dôvodom prečo je cukor tak škodlivý je, že je rovnako návykový ako heroín. Je chutný a lákavý svojou chuťou a taktiež vytvára návyk. Začínajúc s cukrom už v detstve, ľudia si nielen vytvorili silnú chuť na cukor, ale aj neukojiteľnú túžbu po ňom, takže sa im zdá, že tohto jedu nikdy nemajú dosť.

Pomalý, no zradný. Tretím dôvodom je, že poškodenie, ktoré cukor robí je pomalé a nebezpečnejšie než sa zdá. Ak by tabak bol 10-krát škodlivejší ako je, nenapáchal by ani tisícinu škody spôsobenej cukrom. Trvá roky než Vám cukor zničí pankreas, adrenalínové žľazy, zhodí celý váš endokrinický systém do nepohody a spôsobí rozmanité škody, ktoré sme v tejto kapitole uviedli.
Jedlá naplnené cukrom. Štvrtým dôvodom je nemierne množstvo v akom civilizované národy cukor konzumujú. Napríklad Američanom je stále tvrdené akým sú najlepšie nakŕmeným a najlepšie vyživovaným národom na svete. Ak hovoríme o upravenom, “odpadovom” jedle – tak je to zaiste tak. Supermarkety so svojim obrovským výberom upravených, balených jedál sú najlepšou (“to vravia s pýchou”) ukážkou toho, ako sú dobre nakŕmení. Ak si pozriete potraviny v akomkoľvek supermarkete bližšie a začnete čítať etikety, zistíte, že všetko obsahuje cukor. Väčšina potravín je ním naplnená – od obilnín po polievky, kečup a hotdogy. Aj sušený tabak môže obsahovať až 20% cukru. Niektoré cereálie tvorí až z 50% cukor.
Zoznam škôd. Uviedli sme si, že cukor je škodlivý pre Vaše zdravie: je zničujúcejší než všetky ostatné drogy dohromady a že je dlhodobým chemickým jedom. Tak aké škody vlastne pácha cukor na ľudskom tele?
Zoznam je nekonečný, no my si spomenieme zopár zradných spôsobov, ktorými cukor vytvára rozvrat v ľudskom tele. Ak hovoríme o cukre, myslíme tým tiež celú výživu, nakoľko každý kto používa cukor, má zlé stravné návyky.

I. Cukor je zďaleka najhlavnejšou príčinou dentálnych porúch – dier v zuboch, krvácajúcich ďasien, chýb kostnej štruktúry a straty zubov.

II. Cukor j e hlavným dôvodom cukrovky, hypoglykémie a hyperglykémie.

III. Je buď dôležitou príčinou, alebo prispieva k srdcovým chorobám, artérioskleróze, mentálnym poruchám, depresii, senilite, hypertenzii, rakovine, atď.

IV. Má extrémne nezdravý efekt pri nerovnováhe endokrinického systému a poškodení jeho súčastí ako sú adrenalínové žľazy, pankreas a pečeň, zapríčiňujúc kolísanie hodnoty cukru v krvi.

Má ešte mnoho iných, extrémne ničivých efektov na ľudské telo. Na túto tému je dostať mnoho kníh, no verím, že najzaujímavejšou z nich je “Cukrové Blues” od Wiliama Duffyho a je ju dostať vo väčšine obchodov zdravej stravy. Skutočne odporúčam prečítať si ju.
Musíme obrátiť napáchané škody. Každý, kto sa zaujíma o žitie zdravého a energického života bude musieť dôjsť k zisteniu, koľko škody napáchal cukor za posledných tristo rokov.

Cukor si právom odniesol názov – Biely jed.
Škodí nášmu organizmu.
Nieviete si predstavit svoj deň bez sladkosti? inšpirujte sa našimi receptami a zistíte, že existuje vela náhrad, ktoré uspokoja váš náročný jazýček.

A skôr ako sa zahryznete do šišky posypanej sladučkým cukrom alebo oblubenej orieškovej čokolády, spomeňte si na nepriaznivé účinky

Cukor poskytuje telu len „prázdne kalórie“. Nedodáva telu žiadne živiny ani vitamíny, ale mu ich odoberá.
Bráni účinne pracovať imunitnému systému. Blokuje činnosť „telesnej polície“ – bielych krviniek. Normálne dokáže jedna biela krvinka zlikvidovať za hodinu 15 baktérií za hodinu. Po prijatí 100 g cukru už dokáže zlikvidovať len jednu.
Cukor spôsobuje spomalenie prúdenia tekutín v zube, čím v ňom narúša ochranné procesy. Čistenie zubov nám tak pomôže už len málo.

Cukor spôsobuje, že telo starne oveľa rýchlejšie.

Dajte si radšej ovocie, alebo si pripravte z našich receptov čokoládový puding – je na nerozoznanie od pravej čokolády. Nepriberiete a prospeje to Vášmu zdraviu.

Biely cukor nahraďte medom, ovocím, sušeným ovocím ako sú figy, ďatle, hrozienka, či paličky mrkvy. Pozor na sušené ovocie prisladzované cukrom.

Zdroj: internet