Chia semená

Ako získať stratenú energiu a zároveň chudnúť bez pocitu hladu?

Na tejto krátkej stránke sa dozviete viacero výhod o malých ale vysoko hodnotných Chia semenách, pre vaše zdravie a tiež ich popis ako vám môžu pomôcť stať sa zdravším v priebehu niekoľkých týždňov. Myslíte si, že sú to len prázdne slová? Pozrime sa bližšie čo je vlastne chia… Chia semená boli tajnou “super potravinou” už v dobách starodávnych civilizácií (aztékov, mayov) a boli aj vysoko cenené. Je až neuveriteľné, že sme ich tak dlhú dobu v podstate ignorovali. Pestovanie chia semien je pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku. Ale prejdime k veci, aké sú hlavné benefity jedenia chia semienok?

9 Hlavných výhod jedenia Chia semienok pre zdravie

1. Stála energia počas celého dňa

Chia pomáha udržiavať energiu počas celého dňa. Poskytuje tiež živiny a ponúka viacero zdravotných benefitov, ako je napr. budovanie tenkých svalových vlákien, podporovanie zdravia kardiovaskulárneho systému a stabilizáciu hladiny cukru v krvi. Zoznam týchto výhod pokračuje ešte ďalej.. Neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“..

Absorpcia cukru
Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém, ak sa konzumuje súčasne s cukrami. Chia gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme kombinovať Chia sa sladkou chuťou, ako je napríklad ovocná šťava a mať vyváženú hladinu cukrov v tele.

Pôvodní Američania žijúci na území dnešného Mexika a na juhozápade dnešných Spojených štátov, jedli tieto semienka už stáročia pred prvým príchodom Európanov na ich kontinent. Chia bola pestovaná už starými Aztékmi, kultúrou Mayov a ostatnými pôvodnými obyvateľmi Ameriky. Vo väčšine týchto kultúr bola Chia výnimočným jedlom a bola označovaná ako posvätná. Konzumovali ju pre získanie väčšej energie bežci, bojovníci alebo atléti.

Je zaujímavé, že Chia bola znovu objavená až po 500 rokoch.. A my máme teraz šancu opäť využívať jej unikátne zloženie a silu. Je v podstate ideálnou potravinou pre každého, samozrejme ako doplnok stravovania. Je ľahko použiteľná. A je výbornou čerstvou surovinou pre rôzne mixované nápoje alebo pečené jedlá, ktoré môžu byť pripravované na stovky spôsobov. Chia vytvára v kombinácii s tekutinou špecifický výživný gél alebo tzv. energizujúci super šejk, ktorý je jedlom sám o sebe!

2. Zvýšená psychická koncentrácia

Chia pomáha zvyšovať koncentráciu a náladu vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú veľmi dôležité pri koncentrácii a ostatných mozgových aktivitách.

Váš príspevok:

Ahojte, nakoľko mám zamestnanie, ktoré je náročné na sústredenie a pracovný čas, dosť často bývam unavená. Moja rodina nemá zo mňa veľkú radosť, pretože večer už nedokážem robiť nič. Moje koníčky, šport a aj rodinné aktivity sú často odkladané, lebo moja energia je na bode nula. Uvedomila som si, že môj život mi uniká medzi prstami a že takto už nechcem fungovať. Kolegyňa, ktorá je na tej istej pracovnej pozícií ma často vytáčala svojou stálou energiou, príbehmi ktoré nám každý deň v práci rozprávala. Tak som sa jej raz opýtala ako to robí. Porozprávala nám o zvláštnych semienkach Chia a ich účinkoch. Neváhala som veru vôbec, kúpila som si ich. Verte – neverte, môj život sa mi úplne otočil. Mám lepšiu náladu, dokážem sa viac sústrediť – moje pracovné úlohy ( aj domáce ) ma zrazu stoja menej času. A večer nie som už tak unavená .. Monika- Bratislava

3. Veľký podiel vlákniny

Postupné uvoľňovanie energie..

Rozpustná vláknina, ktorú obsahuje Chia umožňuje postupné uvoľnenie energie z uhľohydrátov do krvi. Toto je presne opakom, stúpaním krvného cukru nasledovaného pádom, ktorý sa udeje, keď sa jedia jedlá s vysokým obsahom cukru, alebo jedlá z bieleho pečiva (obsahujú upravené uhľohydráty) a koncentrované osladzovadlá (ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy). Niektorí ľudia ani nevedia, ako vlastne vyzerá (resp. aký je pocit pri nej) normálna regulácia cukru v krvi (kvôli zlým diétám alebo problémom s hladinou cukru v krvi). Chia môže pomôcť upraviť hladinu cukru v krvi, hlavne pre jednotlivcov trpiacich pri konzumácii jedál v klasických diétách v našej precukrenej civilizácii..

Rozpustná vláknina v Chia (Hydrophilic Colloids) masívne nasáva vodu… čím udržiava elektrolytickú rovnováhu a hydratáciu vášho tela v normále. Chia semienka nasiaknu 12 (a viac!) krát vody než vážia. Ak konzumujete Chia semená, ktoré boli hydratované, dostávate do seba hydratovanú stravu, ktorá vás udrží hydratovaných aj niekoľko hodín! Je to tým, že ak Chiu ponoríte do vody,  džúsu alebo zmixujete s jedlom, krásne sa napučí a tak vám dodá potrebné tekutiny resp, hydratuje vaše telo. Táto unikátna napučiavacia schopnosť ešte naviac obsahuje aj špeciálne vlastnosti ako zahusťovanie, ktoré môžte veľakrát využiť v kuchyni.. alebo hocikde kde budete potrebovať hydratovať. Voda je totižto najdôležitejšia tekutina v našich telách, preto hodnota Chia semien pri hydratácii je nevyčísliteľná, hlavne u aktívnych osôb, a môže spôsobiť obrovské rozdiely v tom, ako ste počas dňa hydratovaní,  čo v konečnom dôsledku zlepší aj kvalitu vašeho života!!

Zdravé oleje a rozpustná vláknina pracujú spoločne dodávajúc tak telu podporu a komfort… benefity na ktoré sa nesmie zabúdať! Ak zvážime, že väčšina Slovákov má nedostatok vlákniny a tiež esenciálnych mastných kyselín, Chia je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie tela..

4. Najvyšší obsah omega 3 a 6 mastných kyselín

Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.  Je výborným produktom použiteľným v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy.  Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov, ktoré majú tieto semienka. Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín.

Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.. Prírodné antioxidanty obsiahnuté v Chia semenách, im tak dávajú obrovskú výhodu, ak ich máme porovnať s rôznymi inými zdrojmi omega 3 mastných kyselín.

Ak je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.

Ak pridáme Chiu do jedla našich domácich miláčikov, výsledok bude taký, že dôjde k dramatickému poklesu saturovaných tučných kyselín obsiahnutých v produktoch pre zvieratká. Táto redukcia je výrazne vyššia ako tá, ktorú možno nájsť pri tvorbe rybích produktov (látky ktoré sú pridávané do nich) alebo v ľanovom semienku.

Jedenie saturovaných tučných kyselín je spájané s kardiovaskulárnymi chorobami, hlavne ich vplyvom na tzv LDL lipoprotein cholesterol v krvi. Rozdiel medzi Chia a ostatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín je veľmi dôležitý hlavne, ak sa použije na obchodné účely.

Vajíčka od sliepok, ktoré sú dokrmované aj Chia semienkami, obsahujú skoro toľko α-linoleovej mastnej kyseliny ako tej, ktorá je obsiahnutá v ľudskom mlieku. Ak pridáme do diéty vysoké množstvá Chia semien, α-linoleové predľženie a desaturácia sú oneskorené a množstvo tzv. DHA (veľmi nestabilná kyselina) v jedle ostane konštantné. Toto znamená, že ak sú pridané ďalšie množstvá omega-3 mastných kyselín do potravy sliepok, tak sa ukladajú ako α-linoleová mastná kyselina. Toto metabolické chovanie, spolu s vysokou antioxidačnou schopnosťou Chia semien a škoricových zlúčenín, dovolí sliepkam produkovať vajíčka, ktoré majú väčšiu stabilitu voči oxidácii ako sú bežné vajíčka obsahujúce vysoký obsah DHA.

Prehistorické kolumbijské kódexy odhaľujú, že až 4000 ton Chia semien bolo vyplatených Aztéckej rýši..

Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu. Pre ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo jedia, tak Chia semienka majú veľkú výhodu oproti produktom z rýb.

Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Toto je ďalšou výhodou oproti morským a rybím produktom keďže rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky aby nedošlo k sebemenšiemu poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.

5. Chudnutie bez pocitu hladu

Chudnutie bez škvŕkania v bruchu

Ľudia, ktorí snívajú, že ľahšie schudnú to nemajú vždy jednoduché. Pomocou Chia Semienok sa im tento sen môže splniť. Maličké, ale za to zdravé semienka Chia, môžu byť ochutené akokoľvek si želáte a po premene na želé hmotu, vás nasýtia aj na niekoľko hodín. Hlad je totižto jedným s najväčších nepriateľov pri chudnutí resp. zhadzovaní váhy a nechceli by ste s nim bojovať pomocou všelijakých nezdravých tabletiek na to aby ste ho zahnali.

Keď sa Chia semienko ocitne vo vode, vytvorí okolo seba gel a absorbuje až 8x viac vody. Čím napomáha hydratácii organizmu ( udržiava vodu v tele ). Zväčší svoj objem aj váhu. Tento gel je vytvorený z vody preto nemá žiadne kalórie. Vzniknutý gel z Chia semienok vyvolá pocit sýtosti, čo znamená, že vaše telo si myslí, že je nasýtené bez toho aby ste mu pridávali kalórie!

6. Vysoký obsah vitamínov skupiny B

Chia Semená obsahujú veľké množstvo B vitamínov ako aj kalcia. Podľa objemu, jedna lyžica semienok obsahuje 2% B-2 (riboflavin), 13 % niacínu a 29% thiamínu, a stopy ostatných vitamínov skupiny B. V približne 100 gramoch Chia, je 600 miligramov kalcia, čo keď porovnávame s mliekom, tak toto obsahuje len 120 miligramov. To je 5 násobne viac vápnika ako v mlieku! (pričom v tom dnešnom mlieku ho teda moc nie je.. ďalším dobrým zdrojom vápnika je napr. mak).

Chia tiež obsahuje bór, ktorý je potrebný pre stavbu kostí. Keďže naša pôda je už značne vyčerpaná jednoducho sa nám nedostáva potrebné množstvo bóru a preto je potrebné ho dopĺňať z rôznych ďalších zdrojov. Bór je dôležitý pri metabolizme (spracovaní) kalcia, magnézia, mangánu a fosforu v kostiach a taktiež pre rast svalov. Bór môže aj zvyšovať hodnoty prírodného estrogénu. Okrem spomenutých vitamínov a minerálov Chia obsahuje aj potázium, zinok a meď.

Čo je ale veľkou výhodou týchto semienok že telo ich veľmi ľahko trávi. Vonkajší obal semienka ja bohatý na tzv. mucilloidovú rozpustnú vlákninu (Chia obsahuje 5% rozpustnej vlákniny) a absorbuje vodu až do 12 a viac násobku svojej váhy. Keď sa zmieša s vodou alebo so žalúdočnými šťavami, vytvoria semienka gel, ktorý je fyzickou bariérou medzi uhľohydrátmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich štiepia. Uhľohydráty sa potom trávia tak, že sa menia na glukózu (krvný cukor) vo veľmi ladnom a pomalom tempe. Pri tomto procese tak nie je potrebný žiadny inzulín, ktorý by mal znižovať krvný cukor v dôsledku bežného zvýšenia pri trávení. Vodo nasakovacia schopnosť tohto Chia gelu, tiež pomáha v hydratácii tela (snaží sa udržiavať vyplavovanie vody z tela smerom von) a tiež v udržovaní elektrolytickej rovnováhy.

7. 5x viac vápnika ako v mlieku

Chia semienka obsahujú 5 násobok viac vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka) . Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Je to kvôli tomu, že Chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele.

8. Vysokoúčinný antioxidant

Ďalšou vlastnosťou semienok je ich vysoká antioxidačná aktivita. Najdôležitejšími antioxidantami, ktoré poskytuje sú kyselina chlorogénová, kyselina kávová a flavanol glycosidy. Pretože oxidácia je výrazne oneskorená, Chia ponúka obrovský potenciál v potravinovom priemysle, ak ju porovnáme s inými zdrojmi kyseliny alfalinoleovej, ako sú napr. ľanové semienka, ktoré vykazujú rýchly rozklad v dôsledku nedostatku antioxidantov.

9. Podpora detoxikácie organizmu

Čo je detoxikácia organizmu?

Detoxikácia tela sa týka všetkých orgánov tela ale hlavne je dôležitá pre: pokožku, obličky, pečeň, lungs and gall bladder. Všetci sme vystavení toxínom s okolitého prostredia akými sú napr. znečistený vzduch, pesticídy, insekticídy a rôzne iné zdroje. Ak budete pravidelne robiť detoxikáciu tela, pomôžete mu aby sa čistilo od toxínov samo, keďže bude už pripravené na to.

Jedením jedál typu – surová zelenina, ovocie, hnedá ryža – natural, proso alebo quinoa, a Chia semienka vám pomôže prečistiť hrubé črevo, ktoré je najdôležitejším orgánom pri detoxikácii.

Chia detoxikácia

Pre správny režim detoxikovania, môžte jesť semienka Chia tak, ako keby ste jedli psyllium: obe absorbujú niekoľko násobne viac vody, ako vážia a skracujú transportný čas odpadu, ktorý sa zbiera v hrubom čreve, alebo inak povedané zlepšujú peristaltiku čreva.

Napr. jedávate hlavne ovocie, zeleninu a varené celé zrná niekoľko dní a k tomu robíte 1 až 2 dni detox pomocou Chia semienok tak, že si dáte polku pohára čerstvého práve vymačkaného jablkového džúsu každé dve hodiny. Pite bylinkové čaje – ako sú koreň púpavy, ďatelina alebo lopúch na prečistenie. Ráno a poobede si dajte 2 až 3 lyžice Chia semienok. Pite naviac 4 až 6 pohárov čistej filtrovanej zdravej vody počas tejto kúry!

Jablkový džús vám pomôže zmäkčiť stolicu, detox bylinky pomáhajú zase pri procese čistenia a Chia vám posunie odpad z čriev efektívne a správnym smerom rýchlo von. Samozrejme pamätajte na hydratáciu a odpočinok !!!

Mini Recept:

Dnes môžte Chia semienka pridať napr. do mufinov, vaflí, palaciniek, koláčov a pod.. Väčšinou je vhodné použiť 1 lyžicu semienok na dochutenie.

Ktorým smerom ísť? Chcete sa zároveň prečistiť a aj nabrať energiu? Tento super zelený drink, je práve to, čo by vám doktor neobjednal . Je plný super potravín : cesnak, Chia semienka, škorica, tekvica a ďalších. Nebudete vedieť čo s tou energiou robiť, keď tento drink vypijete! Všetky ingrediencie dajte do mixéra, okrem ľadu a rozmixujte ich až vám srdce bude plakať . Nakoniec pridajte ľad, ktorý jemne rozdrvte. Nalejte do veľkého vtipného pohára a vychutnajte si silu tejto očisty!

Super Chia Očistný Monštrum Drink

1.25 pohára nízkotučného sójového mlieka
1/4 pohára vody (môže byť aj trošku viac, podľa chuti)
2 kocky ľadu
1 veľká lyžica Chia semienok
3 prírodné kapustové listy (alebo použite špenát)
1 mini lyžička tekutého cesnakového extraktu
1/3 pohára konzervovanej tekvice
1/2 čajovej lyžičky škorice
štipka muškátového oriešku
1/2 lopatky zeleného jačmeňa
Recepty z Chia semien

Chia – energetický nápoj

1 pohár pramenitej alebo filtrovanej vody
1 čl Chia semienok
Do pohára s vodou zamiešame Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť. Semienka zatiaľ naboptnajú. Tento nápoj pijeme vtedy, keď máme náročný fyzicky aj psychicky deň.

Chia – nočná energia

½ pohára horúcej vody
1čl práškovej Guarany
1 čl Chia semienok
½ pohára pramenitej vody
1pl javorového sirupu alebo 1čl trstinového cukru
Do horúcej vody zamiešame guaranový prášok a javorový sirup (trstinový cukor). Necháme mierne vychladnúť a potom pridáme Chia semienka, ktoré sme si vopred namočili vo vode na 10 až 15min. Tento nápoj pijeme vtedy, keď potrebujeme zvýšiť koncentráciu, napr. pri učení alebo ak máme pred sebou dlhú cestu autom alebo prácu cez noc.

Chia – sladká vášeň

1 pohár jablkovej šťavy alebo kvalitného džúsu
1 čl Chia semienok
štipku mletej škorice
Do džúsu zamiešame mletú škoricu, pridáme Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť, kým semienka naboptnajú. Tento nápoj je pohladením pre telo a dušu, zvyšuje psychický a fyzický výkon.

Chia – Super Drink

1 pohár pramenitej alebo filtrovanej vody
1 pl Chia semienok
1čl Mladého jačmeňa – 100%-tný extrakt z mladých lístkov jačmeňa (sušená šťava)
1pl javorového sirupu alebo ½ pohára 100% kvalitného džúsu
trochu umeoctu
Do pohára s vodou zamiešame Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť. Semienka zatiaľ naboptnajú a potom pridáme javorový sirup alebo 100% džus, trochu umeoctu a Mladý jačmeň, ktorý si rozmiešame zvlášť v šejkry. Tento super drink môžeme piť pred fyzickým výkonom, počas výkonu a aj po výkone.

Chia semená sa môžu používať aj ako prísada do jedla, napr. do ranných müsli kaší alebo pri pečení chleba. Lepšie využitie a účinok semená majú, ak sa nasucho jemne opražia a pomelú.