Pečivom rozumieme predovšetkým výrobky z múk, ktoré sú spracované pri teplotách viac ako 100°C – pečením. Je podstatnou súčasťou stravy väčšiny populácie tzv. vyspelého sveta, pričom ho bez váhania môžeme označiť za jednu z hlavných príčin zdravotných problémov, tzv. civilizačných chorôb a obezity. Akokoľvek sa toto tvrdenie zdá odvážne, pri bližšom preskúmaní tejto témy dochádzame k záveru, že pečivo rozhodne nie je vhodná a efektívna zložka potravy človeka.
Ľudia zatiaľ nekonzumujú pečivo dlhú dobu, v porovnaní s dobou, čo človek kráča po povrchu Zeme. A nie je to tak dávno, kedy pečio prešlo jednou zo svojích najvýznamnejších premien. Bola to bohužiaľ premena k horšiemu (ako je to vo väčšine prípadov vývoja ľudského jedálnička). O čom je reč? O zrode bielej múky! Ta uzrela svetlo sveta v dobách Rakúska-Uhorska. Zrno bolo rozomleté obzvlášť silno, a čo je horšie, z múky boli odstránené otruby (obaly zrna) a klíčky – práve tie časti, ktoré sú čo do obsahu cenných látok najhodnotnejšie. Zo zrna, ktoré bolo tisíce rokov používané ako celok tak ostala len biela ochudobnená škrobnatá hmota.
Pečivo z tejto múky bolo vďačne prijaté vyspelou európskou spoločnosťou a samozrejme aj v USA. Všetci dobre poznáme grahamové pečivo. Nesie názov po Sylvesterovi Grahamovi (1784 – 1851), ktorý ako prvý začal verejnosť upozorňovať na nebezpečenstvo spojené s konzumáciou bieleho pečiva. Rovnako biele pečivo “prijala“ aj elitná lekárska obec. Ich hlasy ale umlčali obrovské zväzy “pšeničného priemyslu“, pre nich sa stalo biele pečivo vynikajúcim predajným artiklom – ako typické pre dnešnú dobu ovládanú nadnárodnými spoločnosťami.
Pretože škodlivosť bieleho pečiva sa postupne dostáva do povedomia širokej verejnosti, trh zareagoval ponukou tzv. celozrnného pečiva. To je prezentované ako zdraviu prospešné vďaka obsahu vlákniny a spomínaných otrúb. Vo väčšine prípadov sa však jedná len o pečivo s malým prídavkom grahamovej múky, ktoré je pre efekt posypané napr. Ľanovým semienkom. V horšom prípade je to pečivo z bielej múky, ktoré bolo zafarbené do tak zdravo vyzerajúcej hnedej podoby. Často sa jedná až o príliš nápadne tmavé pečivo. Pri bližšiom prieskume však zistíme, že v upečenom ceste nieje ani stopa po celozrnnej múke. Novším trendom je pečivo trvanlivé, napríklad balený chlieb. Použité konzervanty a umelé chemikálie hovoria za všetko. Väčšina ľudí si ešte nezykla kontrolovať zloženie, alebo si myslia, že ich telo potrebuje “živiny“ ako kypriaca prísada, emulgátor, prípravok zlepšujúci múku (prečo treba múku vylepšovať?), regulátor kyslosti, konzervanty, protihrudkujúci prípravok a iné. ť.
Zdroj: vitarian.cz