Vitamín K je všeobecný názov pre skupinu vitamínov K1, K2, K3, K4 a iných látok. Jeho názov je odvodený od slova koagulácia – zrážanlivosť. Vitamín K bol objavený v roku 1930 dánskymi vedcami, ktorí zistili, že keď malé kurčatá boli kŕmené potravou bez tuku, došlo k u nich ku krvácaniu. Prirodzené vitamíny K1 a K2 sú rozpustné v tukoch a pre optimálnu resorpciu vyžadujú prítomnosť žlče a pankreatickej šťavy. Vitamín K sa resorbuje v tenkom čreve, v lačníku, dostáva sa do chylomikrónov a do lymfy. Účinnosť resorpcie je 40-80%. Nehromadí sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne, preto je ho potrebné denne doplňovať v potrave.
Medzi jeho hlavné funkcie patria:
je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi
potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu
pomáha pri trombóze vencovitých ciev
podporuje správnu funkciu pečene
pôsobí preventívne voči infekcii u detí
pôsobí preventívne proti zhubným nádorom
podporuje dlhovekosť
Denná potreba
Denná dávka sa pohybuje okolo 210 mcg. Stúpa pri príjme antibiotík.
Výskyt
Najvýznamnejšími zdrojmi sú: kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ružičková kapusta, hlávková kapusta, karfiol, tmavá zelená listová zelenina, ovos, raž, pšenica, sójové bôby, fazuľa, zelený čaj, pŕhľava, lucerna, vajcia a iné.
Príznaky pri nedostatku
Spomalené zrážanie krvi, krvácavosť z nosa, nedostatok krvných doštičiek.
Zdroj internet