Ryžová kúra

Kúra s celozrnnou varenou ryžou je vhodná na detoxikáciu a ozdravenie celého organizmu, čo má tiež bezprostredný pozitívny vplyv na celkový duševný stav, psychiku a omladnutie. Jej absolvovanie nám tiež pomôže oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch a nezdravých potravinách, čo sa nám doteraz, napriek snahe, nemuselo vždy dariť. Podmienkou je, aby sme túto chuťovú závislosť neskôr opäť ľahkomyseľne neoživovali.

Myšlienka obilím liečiť chronické choroby a rakovinu, nie je nová. V starej Číne na liečenie týchto chorôb používali varený jačmeň, niekedy tiež spolu s vodnými gaštanmi.

Známa nemecká autorka kníh o prírodnej liečbe a stravovaní Lisa Mar, vo svojej knihe „Gesund mit Reis“ odporúča ryžovú diétu s celozrnnou ryžou na detoxikáciu organizmu, pri liečení žalúdočno-črevných a žlčníkovo-pečeňových chorôb, pri srdcovo-cievnych ťažkostiach a pri poruchách látkovej výmeny, artróze, reume a pakostnici. Takisto pri nedostatočnosti obličiek, vysokom krvnom tlaku, poškodeniach kože a nechtov a pri vypadávaní vlasov.

Celozrnná ryža natural obsahuje z obilnín najhodnotnejšie bielkoviny (s využiteľnosťou 70%, čo predstihne aj mäso), málo tukov (nenasýtené mastné kyseliny), asi 73 percent sacharidov, vitamíny B1, B2, B3, vitamín E a z minerálnych látok malé množstvo sodíka, ale veľa draslíka, fosforu, kremíka a tiež zinok,  vápnik, horčík, selén a samozrejme vlákninu.

Je vynikajúcim zdrojom betaglukánu, rozvetveného polysacharidu, ktorý podporuje tvorbu a aktivitu makrofágov, najdôležitejšej zložky bunkovej imunity.

Má značný obsah kyseliny glukurónovej, ktorá sa v tele za pomoci enzýmu glukuronidázy viaže s cudzorodými, ťažko odbúrateľnými jedovatými látkami, ktoré je potom telo schopné vylúčiť a zbaviť sa ich.

Vitamíny skupiny B obsiahnuté v naturálnej ryži sa dobre vstrebávajú do nervovej sústavy a pomáhajú pri depresiách. Podporuje tiež činnosť čriev, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha chudnúť, lebo stimuluje spaľovanie tukov. Varená bez soli má odvodňujúce a detoxikačné účinky.

Celozrnná ryža je pre obsah veľkého množstva hodnotných látok osobitne vhodná na redukčnú diétu. Pretože neobsahuje glutén, je vhodná aj pre celiatikov.

Významný učiteľ tradičnej medicíny a filozofie Ďalekého východu, Zeané Lao Shin, ktorý je zakladateľom jedného smeru makrobiotiky v Rakúsku, s úspechom zaviedol ryžovú kúru a pomohol tak mnohým ľuďom vyliečiť sa z chronických chorôb, ako rakovina, psoriáza, alergie a ďalších. Pochádzal z Rakúska a neskôr študoval v kláštoroch v Číne a v Japonsku, kde tiež mal nakoniec svoje kláštory.

Táto kúra môže u nás nahradiť už úplne absentujúce, len formálne pripomínané pôstne obdobie, ktoré malo svoj dôležitý zdravotný význam, aby odľahčilo a vyčistilo organizmus, zvýšilo imunitu a tak zabránilo jarnej únave, povianočnej chrípke a človeka pozitívne naladilo na celý nasledujúci rok.

Kúra pozostáva zo štyroch častí. Každá trvá 9 dní, čiže dovedna si musíme naplánovať minimálne 36 dní tohto stravovacieho režimu (čo je, pre zaujímavosť, vlastne 1/10 roka). Pre človeka, ktorý žije na civilizovanej strave Západu je vhodné zaradiť ešte piate 9-dňové prechodné obdobie, ktoré je dôležité pre stabilizovanie a zabezpečenie účinkov celej kúry.

Najlepšie je zaradiť kúru do pôstneho obdobia od Popolcovej stredy do Veľkej noci, alebo tiež do Adventu pred Vianocami. Ďalšie vhodné obdobia sú jesenná rovnodennosť a letný slnovrat, čiže na prelomoch ročných období. Podľa možnosti sa však snažíme začiatok kúry zladiť najlepšie so splnom mesiaca alebo potom so začiatkom II. alebo IV. fázy mesiaca, t.j. keď mesiac tvorí presný polkruh buď pri dorastaní, alebo ubúdaní, prípadne s novom. Tieto dni sú vyznačené vo väčšine stolových kalendároch.

Výhodou kúry je, že nehladujeme a môžeme sa 3x denne dosýta najesť príslušnej, keď si na ňu zvykneme, veľmi chutnej stravy. Neprejedajme sa však, lebo by to znižovalo, až narúšalo liečebné účinky tejto kúry.

Samozrejme, že nepoužívame pri kúre bielu ryžu, ktorá má 3 až 7 krát menej minerálnych látok, vitamínov a vlákniny, pretože kúra s takouto ryžou by bola nielen neúčinná, ale mohla by mať na naše zdravie aj škodlivé účinky. Bielu ryžu po prvý krát uviedli na trh, z komerčných dôvodov, šanghajskí obchodníci v roku 1926. Malo to katastrofálne zdravotné následky (objavila sa choroba beri-beri, z nedostatku vitamínu B1), takže bolo nutné stupeň obrusovania ryže znížiť. Hnedá ryža sa v súčasnosti z povedomia ázijských národov žiaľ takmer vytratila. V Thajsku napríklad dostávajú hnedú ryžu len väzni a vojaci. Bielu ryžu rozoznáme od hnedej ryže aj na dotyk. Biela ryža vo vrecku pri stlačení vrždí, zatiaľ čo hnedá sa správa hladko, akoby bola naolejovaná.

Pozoruhodné na tejto kúre je, že napriek svojej prekvapujúcej účinnosti je bezpečná aj v prípade jej náhleho a nekontrolovaného prerušenia, kedy nedochádza k vážnejším negatívnym zdravotným následkom, čo sa napríklad nedá povedať napr. o liečebnom hladovaní, ale aj breussovej šťavovej kúre. Týmto však nechceme navádzať na jej ľahkomyseľné prerušenie, pretože často krát toto mohla byť naša posledná príležitosť, ako si uchovať alebo prinavrátiť svoje zdravie. Treba si tiež uvedomiť, že v tejto vzácnej etape roka človek obetuje do určitej miery krátkodobé, okamžité a častokrát pochybné pôžitky za neskorší, dlhodobý prospech, teda vylepšenie zdravia a psychiky. Práve nerešpektovaním tohto pravidla na rôznych úrovniach si človek postupne ničí svoj život. V porovnaní s hladovaním, pri porovnateľných účinkoch, je to však, pri troche odhodlania, motivácie a hlavne trpezlivosti, metóda vcelku pohodlná a príjemná.

Káva a cigarety sa s touto kúrou nezlučujú. V krízových fázach na začiatku kúry by sme mohli mať pokušenie, pre uľahčenie a zo zvyku, siahnuť po káve, prípadne po cigaretách, čo by ale mohlo byť dosť zradné a nebezpečné. Pri kúre prebieha detoxikácia organizmu a požívanie týchto jedov ju narúša a do čistiaceho sa organizmus tieto jedy zanáša. Ich vplyv na metabolizmus, nervový systém a hormonálnu reguláciu, ktoré sa počas kúry stávajú zvlášť citlivé, je tiež negatívny, čo by mohlo viesť k nie dobrým výsledkom. Takže tí, ktorí sa s týmto rázne nevysporiadajú hneď na začiatku, kúru veľmi ťažko znášajú a kvôli tomu ju často krát hneď v prvej fáze aj ukončujú. Takže miesto kávy a cigariet si zaraďme výdatné prechádzky alebo aktivitu na čerstvom vzduchu alebo si zacvičme hoci aj s ľahkými činkami, budeme prekvapení koľko vládzeme, napriek počiatočnej nechuti, a ako nám to pomôže.

Keď sme sa rozhodli absolvovať túto cennú kúru, dobré by tiež bolo, aby sme si toto svoje rozhodnutie prípadne niekde zapísali a viedli si denník. Na začiatku uvedieme svoje dôvody a motívy, ktoré nás k tomuto rozhodnutiu viedli. Potom neskôr, keď sa počas kúry objavia slabosti, pochybnosti a pokušenia, môžeme si opäť pripomenúť svoje pôvodné motívy a tak predísť zbytočnému narušeniu, prípadne predčasnému ukončeniu kúry. Musíme počítať s tým, že negatívne a seba deštrukčné sily našej psychiky sa nás budú snažiť, často krát veľmi rafinovane a za každú cenu, od kúry odvrátiť, pretože si vonkoncom neželajú nejakú zmenu a ak, tak iba k horšiemu. Musíme teda stále dávať pozor na triky mysle, na nekľud a nervozitu a naopak, často zaraďovať chvíľky sebauvedomovania, sebareflexie, relaxáciu a odpočinok.

Je dobré túto kúru držať v tajnosti, nezverovať sa každému, že niečo také robíme. To nám potom dáva vnútornú silu a nerozkladá nás to. V evanjeliu podľa Matúša 6:16-18 sa píše: “Keď sa postíte, nebuďte zamračení ako pokrytci, ktorí si nasadzujú smutný výzor na tvár, aby ľudia videli, že sa postia. Veru hovorím vám: Majú svoju odmenu! Ale keď sa ty postíš, pomaž si hlavu a umy si tvár, aby nie ľudia videli, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorý je v skrytosti; a tvoj Otec, ktorý vidí v skrytosti, odplatí tebe.”

Inštrukcia na túto kúru sa predávala stručne ústne: „Prvých 9 dní jedz ryžu bez soli a tuku, druhých 9 dní si pridávaj tepelne upravovanú zeleninu bez tuku už s troškou soli, tretích 9 dní priber varené strukoviny a štvrtých 9 dní si dodávaj surovú zeleninu, kedy už môžeš používať aj troška za studena lisovaného oleja“.

Všetky základné potraviny, z ktorých sa kúra skladala, boli medzi priaznivcami životného štýlu propagovaného Zeané Lao Shinom známe a takýto človek ju bol schopný, aj vďaka podpore okolia, bez problémov absolvovať. Vedelo sa, že sa jedná o celozrnnú, hnedú ryžu, a o morskú soľ a známy bol tiež pomer jednotlivých zložiek a zákaz prijímať počas kúry ovocie, ktoré by ju narušovalo.

Keď sa však ryžovú kúru pokúsia praktikovať ľudia, ktorí nie sú zbehlí v zásadách plnohodnotnej a prirodzenej stravy, narážajú na množstvo problémov, od znalosti samotných prírodných potravín a ich doplnkov, až po správnu úpravu a konzumáciu tejto stravy. Preto vznikol tento návod na podnet viacerých záujemcov u nás, aby sa umožnilo čo najbezproblémovejšie zahájenie a absolvovanie celej kúry a tiež, aby sa predišlo stále sa opakujúcim rovnakým, niekedy zdanlivo až banálnym otázkam autorovi.

Ak sme neboli zvyknutí konzumovať hnedú ryžu, tak už 10 dní pred zahájením ryžovej kúry si ju začneme zaraďovať do jedálnička a môžeme si tým zároveň aj odskúšať viacero druhov, ktoré sú k dostaniu a vybrať si potom tú, ktorá nám najlepšie chutí. Deň pred kúrou sa stravujeme striedmo a deň zakončíme len ľahkou večerou, v nie príliš neskorých hodinách (do 18 hod.). Nebolo by rozumné sa pred kúrou ešte na poslednú chvíľu prejesť, pretože by sa potom ťažšie znášali prvé dni kúry. Túto kúru by sme mali považovať za sviatok, že máme možnosť si očistiť a ozdraviť telo a myseľ a vlastne sa na ňu tešiť a byť za to vďační.

Často krát sa však ukazuje, že väčšina z nás, ktorí sme postihnutí moderným životným štýlom (nedostatok pohybu, nezdravá a škodlivá strava, včítane nadmernej konzumácie kávy, cigariet, liekov, alkoholu a veľa stresu), potrebuje pred ryžovou kúrou ešte nejakú osobitnú predprípravu, aby hlavne I.. fázu zvládli hladko a bez väčších problémov a nepríjemných krízových stavov. Naviac platí, že na novú stravu si organizmus zvyká 10 dní, než mu začne chutiť, a to platí u niektorých ľudí tiež pri celozrnnej ryži.

Táto príprava by u ľudí, príliš zakotvených v oslabujúcich zlozvykoch, mohla spočívať v tom, že človek by už 3 týždne pred ryžovou kúrou začal cvičiť, to vplýva pozitívne aj na stres, a čo sa týka stravovania, prešiel by na stravu popísanú v 5. fáze ryžovej kúry a potom by pokračoval 4. fázou, ako je popísané v príslušnej časti, teda každú z nich asi 9 dní a súčasne ráno a večer by bral 1 kapsulu laktobacilov, napr. Swiss”5″, spolu s jedlom, aby si čo možno najlepšie dal do poriadku narušenú črevnú flóru v dôsledku užívania antibiotík, konzumácie sladkostí, sladkých nápojov, veľa mäsa, tukov a výrobkov z bielej múky a ich rôznych kombinácií, prípadne nadmerného pitia čiernej kávy a fajčenia. Vhodné by bolo počas tejto doby užívať tiež koloidné striebro na elimináciu plesní v črevách a v krvi. Inak by sme sa mohli v I. fáze RK zbytočne veľa trápiť, pretože ani celozrnná ryža nedokáže za pár dní odstrániť, ako šibnutím prútika, neporiadky v črevách a trávení.

Ešte si treba uvedomiť, že ak si skrátime kúru na menej ako 36 dni, nemôžeme z nej vyťažiť to, čo by nám mohla dať, nemôže nastať vyliečenie dlhodobých zdravotných ťažkostí a kompletná prestavba metabolizmu a potom aj neskoršia, celková úprava hmotnosti do optimálnej váhy. Zároveň však aj jediný deň môže byť značne prospešný pre zdravie, odľahčí trávenie a odstráni častý neporiadok a problémy v zažívaní.

Kontraindikácia: táto kúra nie je vhodná pre dojčiace matky, pretože uvoľňujúce sa toxíny počas prvých fáz kúry by sa z tela matky vylučovali aj prostredníctvom materského mlieka a dostávali sa do dieťatka. Takáto mamička však môže skúsiť sa stravovať 4. alebo 5.fázou RK, čo by bolo na jej prospech i prospech dieťaťa.

V období tehotenstva je plod dostatočne chránený a tu takéto nebezpečenstvo nehrozí.

Čínske príslovia:

    Jedno jedlo bez ryže pokazí rodinné šťastie na týždeň.

    Chceš byť šťastný hodinu, opi sa. Chceš byť šťastný 3 dni, ožeň sa. Chceš byť šťastný celý život, jedz ryžu.

I. fáza kúry: Celozrnná ryža bez soli a tuku.

Trvá prvých 9 dní, kedy jeme varenú celozrnnú ryžu (ktorá sa nazýva tiež hnedá, nelúpaná, pololúpaná alebo ryža natural a je to vlastne nebrúsená ryža), ktorá býva dlhozrnná alebo guľatá. Ak nie sme na túto ryžu zvyknutí, môžeme začať kúru s celozrnnou ryžou dlhozrnnou, ktorá je po uvarení zvyčajne mäkšia a po pár dňoch prejsť na ryžu guľatú, ktorá je trochu húževnatejšia, ale chutnejšia. Môžeme použiť aj červenú ryžu, pokiaľ je celozrnná, dokonca v Ázii existuje aj čierna. Nepoužívame však tzv. indiánsku, čiernu ryžu, Zizania aquatica, ktorá nie je ryža Oryza sativa, ale iný druh rastliny, tzv. vodná tráva. Len obchodne sa nazýva indiánska alebo divoká ryža. Kto chce, tak asi 10% tejto „ryže“si môžeme pridávať k celozrnnej ryži.

Pri tejto kúre nepoužívame však parboilizovanú (predvarenú, predparenú) ryžu, ako napr. pri Uncle Ben`s v krabičke, ktorá je mŕtva a ani ryžu vo varných vreckách, aj keď by bola celozrnná,. Ryžu nevaríme ani nezohrievame v mikrovlnke, ktorá by ničila pre nás tak, počas kúry, potrebné vitálne látky, obsiahnuté v celozrnnej ryži. V tejto fáze sa teda organizmus čistí a odvodňuje. Obmedzený energetický príjem v tejto fáze aktivuje imunitný systém.

Príprava: Ryžu večer tri až päť krát prepláchneme, (rukami ju vo vode prehnetieme, plávajúce nečistoty zlejeme a ryžu scedíme) a zalejeme 1,5 až 1,7 násobným množstvom vody. Vyskúšajte si, či vám chutí skôr suchšia alebo vlhkejšia ryža. Vlhká ryža má však pre väčšinu ľudí nepríjemnú pachuť, suchšia nie. Ráno, namočenú ryžu (asi na 12 hodín) privedieme do varu, potom oheň stiahneme na minimum a penu, ktorá sa na hladine vytvorila, lyžicou zoberieme a odstránime, pretože táto obsahuje zvyšky toxínov a plesní. Ryžu varíme v tej istej vode, v ktorej bola namočená, na veľmi slabom plameni, prikrytú dobre priliehajúcou pokrievkou, kým sa takmer všetka voda nevsiakne. Na jej varenie je vhodný ťažší liatinový alebo keramický hrniec, prípadne sa odporúča celozrnnú ryžu variť aj v tlakovom hrnci. Dôležité je, že ju v tejto fáze varíme úplne bez soli a tuku, napriek čomu nie je bez chuti a má, oproti bielej, brúsenej ryži, vlastnú lahodnú orieškovú chuť, zvlášť keď ju varíme s menším množstvom vody na suchšie a necháme ju zo spodku prípadne aj trošku skaramelizovať. Pri dlhšom žutí, vďaka štiepeniu škrobov slinami na jednoduchší sacharid dextrín, získava sústo v ústach sladkastú chuť. Po uvarení ju dobre od spodku premiešame a dáme pod „perinu“, kde ju necháme ešte dôjsť pol hodiny až hodinu. Potom ju ešte raz premiešame a podávame.

Ryžu si uvaríme naraz na celý deň. Jeme z nej 3 x denne primerané množstvo, nie viac, než koľko nám chutí. Obvykle si odmeriame 1,5 až 2,5 dcl suchej ryže na deň, čo je veľmi individuálne. 3 dcl by sme však nemali prekračovať. Keď nemáme chuť, môžeme niektorý z chodov aj vynechať, najlepšie večeru, čo nie je na škodu.

Neskôr, na obed a večeru, máme na zohrievanie uvarenej ryže, ak nám už nechutí vlažná, niekoľko možností:

Dostať kúpiť nerezový roztvárací naparovač, ktorý sa vloží do hrnca s troškou vody, naň dáme ryžu, v neskorších fázach aj strukoviny, ktorú zohrievame niekoľko minút v pare pod pokrievkou.

Podobne, môžeme menší hrniec s ryžou vložiť do tlakového hrnca, v ktorom je tak 2 dcl vody. Zavrieme ho a varíme v pare niekoľko minút.

Alebo ryžu v kastróliku trochu podlejeme studenou vodou, priklopíme a krátko silne zohrejeme. Vzniknutá para stúpa smerom nahor a obilninu rýchlo prehreje. Potom premiešame.

Zohrievanie by sme nemali preháňať, aby nedošlo k prílišnému zvýšeniu teploty (nad 50°C), prípadne až k varu, čo podľa R. Breussa, vážne poškodzuje potravu a je zdrojom chorôb. Ako ste si všimli, nespomíname ohrievanie varenej zeleniny, tá by mala byť pripravená vždy čerstvá, pretože za krátky čas po uvarení stráca na hodnote.

Dôležité je jesť pomaly, v duševnej pohode a sústredene, dôkladne požuť a presliniť každé sústo a vyťažiť z ryže každý zlomok chuti. Iba tak z nej získame maximálny výživný a liečivý účinok

Aj normálne by sme mali požuť jedno sústo 40 krát. Pri liečení vážnejších, hlavne črevných chorôb, ako odporúčal Američan Fletcher, môžeme jedno sústo požuť až 200krát. Zo skúseností však vieme, že pri ryžovej kúre, hlavne v I. fáze, by sme mali všetci štandardne žuvať každé sústo 200 až 300krát, čím sa škroby slinami rozštiepia na sladkastý dextrín. Zároveň odľahčujeme, i tak nezriedka, oslabené tráviace orgány a ryža nás potom i v malom množstve skutočne zasýti. Dôkladným žuvaním sa v ústach ďalej uvoľňujú imunoglobulíny, čo napomáha liečebným procesom, keďže nám tým dodatočne zvyšujú imunitu. V neposlednom rade sa takto potrava slinami alkalizuje, čo pomáha pri prekyslenom organizme a tiež proti únave.

Pri jedení nečítame, nepočúvame rádio a nepozeráme televíziu, ale zameriavame svoju plnú pozornosť len na jedenie. Je dobre, keď sa na naše jedlo aj priamo stále dívame. Cvičíme tým aj svoju pozornosť a všímavosť a obmedzujeme rozptyľovanie. Toto tiež umocňuje liečebný efekt kúry.

Keď by sme sa chceli vyliečiť z vážnejších chorôb, bolo by potrebné zadovážiť si čerstvú celozrnnú ryžu z poslednej úrody, dopestovanú biologicky, resp. ekologicky, v našich natur predajniach alebo v zahraničí. Celkove si treba uvedomiť, že ryža je teraz pre nás liek a podľa toho ju treba vyberať čo najkvalitnejšiu. Musíme však zároveň vedieť, že cenný olej, obsiahnutý v klíčku  celozrnných obilnín, podlieha časom oxidácii, žltnutiu a stuchnutiu. Preto by sme nemali konzumovať staršie obilniny ako 1 rok. U celozrnnej ryži je to v tropických krajinách dokonca len pol roka. Často krát v supermarketoch natural ryža má divný zápach a citliví ľudia majú proti takejto ryži prirodzený a správny odpor. V Ázii bolo výskumami dokázané, že takáto stará ryža je zdraviu škodlivá, napr. spôsobovala žalúdočné vredy. Obchodníci sa všeobecne, kvôli zisku, neštítia predávať nielen starú ryžu, ktorú získali za babku, ale aj, ako vieme, zhnité mäso a podobne. Dobrá, čerstvá ryža má príjemnú vôňu aj chuť. Nekonzumovať teda nechutnú a zapáchajúcu hnedú ryžu.

Pitný režim: Počas kúry pijeme najradšej dobrú pramenitú alebo prefiltrovanú vodu Občas bylinkové nesladené, krv čistiace čaje, ako napr žihľavový, ktoré môžeme aplikovať aj cielene. Vhodný je sypaný japonský čaj bancha (banča, z mierne opražených čajovníkových lístkov) alebo kukicha (z vetvičiek), a sypaný zelený čaj sencha alebo gyokuro (zelený čaj, kvôli obsahu kofeínu, nepijeme večer a pred spánkom). Ak nemáme možnosť dobrej pramenitej alebo prefiltrovanej vody, tak nesýtené minerálky s nízkym obsahom minerálov (do 300 mg/l), ktoré obmieňame. Pijeme vždy na prázdny žalúdok, najneskôr štvrť až pol hodiny pred jedlom, v dostatočnom množstve. Nezabúdame hojne zavodniť organizmus hlavne hneď ráno, to nám tiež pomáha nabudiť stolicu a predchádzať zápche. Tesne po jedle môžeme vypiť nie viac ako 1 až 1,5 dl tekutiny, ktorú ešte dokáže odčerpať žalúdočná sliznica. Samozrejme nie je dobré piť v čase keď žalúdok trávi, čo môže pri tejto kúre trvať asi 3 hodiny po najedení, aby sme nerozriedili žalúdočné šťavy a neoslabili, nesťažili a nenarušili trávenie, čo by malo za následok kvasenie a hnitie potravy v tráviacim trakte a vlastne tým produkciu toxínov. Tieto tráviace ťažkosti sa môžu prejaviť jednak pálením záhy alebo až črevnou kolikou, ale tiež ráno ako pocit nevoľnosti od žalúdka, nechuti raňajkovať, isť do práce, slabosťou, podráždenosťou až depresiou alebo úzkosťou.

Málo sa vie, že aj pred spánkom sa nemá vôbec nič piť, ani voda. Dochádza potom počas spánku k preťažovaniu ľadvín a celého vylučovacieho systému. Ľadviny majú úzku súvislosť s nespavosťou. Nemali by sme už piť v lete po 20ej a v zime po 18ej hodine alebo 2 až 3 hodiny pred zaľahnutím. Dlhodobé porušovanie tejto zásady môže mať za následok ortopedické, kardiologické, neurologické alebo psychiatrické problémy.

Pri tejto kúre sa neodporúča pitie vody s citrónovou šťavou alebo vínneho striku, pretože by sa mohla narušovať regenerácia pečene a tým uzdravovanie chorôb s ňou súvisiacich.

Neužívame žiadne doplnkové vitamíny (ani C vitamín),  minerálne látky a potravinové doplnky, ktoré aj normálne môžu narušovať metabolizmus a autonómne liečebné procesy, ktoré táto kúra naštartuje. Podľa niektorých výskumov môžu tieto doplnky dokonca spôsobovať rôzne zdravotné problémy, ako napr. poškodzovať ľadviny. V celozrnnej ryži je všetko čo v prvej fáze potrebujeme. Často krát ľudia, ktorí v podstate roky nejedávali žiadne ovocie a zeleninu, si hneď na začiatku ryžovej kúry začnú robiť starosti či nemajú málo vitamínu C a podobne. Je vedecky dokázané, že napr. pri hladovke, priemerne sa stravujúci človek, má zásobu vitamínov na viacero mesiacov ba až rok. Vitamín C predstavuje jedinú výnimku. Zásoba vitamínu C vystačí totiž v zásade na niekoľko týždňov, my však už po 9 dňoch ho začneme dodávať v ľahko dusenej zelenine. Napríklad pri hladovke do 42 dní sa žiadne vitamíny ani minerály nemusia dodávať.

Väčšinu liekov môžeme postupne obmedziť alebo úplne vylúčiť, ako napr. na vysoký krvný tlak. Pri vážnejších prípadoch hormonálnej terapie u žien treba lieky v zníženom množstve zachovať. Vo závažnejších prípadoch sa treba poradiť s lekárom, najlepšie, takým ktorý sa venuje aj alternatívnemu spôsobu liečenia.

Zo skúseností vieme, že okolo 2. až 7. dňa sa môže objaviť kríza, teda rôzne subjektívne ťažkosti, ako malátnosť, únava, slabosť, bolesti hlavy, depresia, celková nevoľnosť a podobne. Je to následok odbúravania nahromadených a uložených hlienov, kyselín a jedov v organizmu, ktoré sa dajú do pohybu a  uvoľňovania sa do krvi a nie sú ešte vylúčené z tela. Preto je dôležité napr. dostatočne a správne piť, aby sa cez ľadviny a stolicou telo týchto produktov zbavovalo.

Detoxikačné symptómy sú zlomové body, míľniky pri očiste organizmu a ceste ku zdraviu, preto by sme ich mali vítať, aj keď sú väčšinou nepríjemné. Sú prechodné a zväčša ustúpia nasledujúci deň alebo dni.

Detoxikačné symptómy môžeme rozdeliť na niekoľko kategórií:

1. Únava – je spôsobená uvoľnením a vylučovaní toxínov, ktoré nás už roky pripravovali o energiu. Bude nás sprevádzať, pokiaľ sa toxínov nezbavíme, preto je tak dôležité piť veľa dobrej vody, hlavne ráno, prípadne aplikácia ranného klystíru, aby sme navodili stolicu. Nezabúdať na pohyb na čerstvom vzduchu a dostatočný spánok.

2. Bolesti – predovšetkým bolesti hlavy – netrpí tým až tak veľa ľudí, hlavne však tí, ktorí sú závislí na kofeíne a pod. Trvá to obyčajne 3 až 5 dní. Niekto pociťuje bolesti spojené s jeho predchádzajúcimi zdravotnými ťažkosťami, čo sú tzv. liečebné spätné reakcie.

3. Podráždenosť, znudenosť – jednou z príčin je fakt, že znížený príjem potravy umožňuje telu viac vylučovať a zbavovať sa toxínov a jedným zo symptómov je podráždenosť. Do tejto skupiny zaraďujeme aj nudu, úzkosť, ale aj nepokoj vedúci k tomu, aby sme s kúrou skončili. Keď sa dostaneme do 2. fázy RK, obyčajne sa nálada vylepší.

4. Nezvládnuteľné chute – toto je najháklivejšia a najzradnejšia kríza pri detoxikácii, na ktorú by sme si mali dávať počas celej kúry pozor. Keď sa vaše telo bude zbavovať rôznych skládok toxínov z mäsa, syrov, pizze, sladkostí, čokolády, zmrzliny, kávy atď., budete zúfale a takmer neodolateľne túžiť akurát po tom, čo sa práve z tela uvoľňuje a odchádza. Keď podľahneme, tak sa týchto vrstiev žiaľ nezbavíme. Našťastie nás chute trápia len niekoľko hodín, až jeden deň, pokým neprídu iné

Tieto symptómy prichádzajú obyčajne na 2., 3., 7., 14., 21., 28., a 35. deň

Pre uľahčenie nepríjemných stavov a ľahšej a účinnejšej detoxikácii pomáha dostatok pohybu a aktivity na čerstvom vzduchu, pretože pľúcami sa dokážeme účinne zbavovať množstva jedovatých a škodlivých látok (2 hodiny takejto aktivity denne by malo byť súčasťou denného režimu počas celej kúry). Veľmi vhodné sú celodenné túry do prírody cez soboty a nedele a prípadne aj v stredu, kedy si môžeme vziať na to aj dovolenku.

Blahodárne pôsobí tiež sauna a masáže. Doma ráno sa môžeme osprchovať horúcou vodou, po čom nasleduje studená sprcha. Pri tejto následnej studenej sprche, ktorá robí krv zásaditú, postupujeme od špičky ľavej nohy cez ľavú polovicu tela až k hlave, potom dolu pravou polovicou tela a končíme špičkou pravej nohy. Toto zopakujeme tri krát, pričom sa vždy krátko zastavíme pri genitáliách, ktoré studená sprcha sťahuje a tonizuje a hlavne u mužov navodzuje vylučovanie pohlavných hormónov do krvi a tak omladzovalo telo.

Ráno nám náladu môže značne vylepšiť tiež objemný klystír, resp. výplach hrubého čreva vlažnou prevarenou vodou alebo harmančekovým čajom, či iným vhodným nálevom (veľmi účinný a fyziologický nálev je vlastná urina), za pomoci irigátora. Toto môžeme prevádzať niekoľko dní za sebou, alebo si dať urobiť výplach hrubého čreva odborne, tzv. črevnú sprchu, napr. v Ústave lekárskej kozmetiky v Bratislave. Taktiež môžeme v prvých 3 dňoch vyskúšať, hneď ráno po prebudení, na lačno vypiť pohár teplej vody s 1 – 2 lyžicami glauberovej soli, alebo 1 – 2 lyžice psyllia ( psyllium -šupky semien indického korocelu) v 250 ml vody, čo nám pomôže vyčistiť a vyprázdniť črevá.

Účinným prostriedkom ako pomôcť prekyslenému organizmu a nevoľnosti je, že si pred spaním dáme večerný teplý kúpeľ vo vani s prídavkom 100 g sódy bikarbóny. Môžeme vydržať 1 až 3 hodiny a každých 10 minút si kefkou premasírovať pokožku celého tela.

Pri kúre je dobré nerozptyľovať a nevyčerpávať sa zbytočnými neprirodzenými aktivitami, ako pozeraním televízie a surfovaním na počítači, najmä dlho do noci. Dôležitý hormón melatonín, ktorý je produkovaný žľazou epifýzou v mozgu, je hormónom proti starnutiu, ktorý ukľudňuje, vytvára dobrú náladu a stimuluje tiež tvorbu rastového hormónu v hypofýze, ale pôsobí aj proti rakovine a ako antioxidant. Tvorí sa hlavne v noci medzi 2. a 3. hodinou, pokiaľ spíme v tme. Jeho tvorbu narušuje nedostatok spánku, ak ideme spať neskoro večer, keď večeriame neskoro, stres a nesprávna výživa. K vôli tomu sa potom ráno cítime akoby nie vo svojej koži.

Niekedy nás môže na začiatku kúry prekvapiť i niekoľkodňová zápcha. Nemusí nás to príliš znepokojovať, pretože celozrnná ryža nevytvára toxický obsah v črevách a stolica sa dostaví v správny čas, keď sa črevá dostatočne zregenerujú a posilnia. Často je to ale spôsobené len nedostatočným pitím vody! Keď začneme viac piť, denne asi 30 ml/kg váhy, pravidelná stolica sa rýchlo dostaví, hlavne ak väčšiu dávku (1 až 1,5 litra) vody vypijeme ako prvé hneď ráno. Môžeme použiť buď prefiltrovanú vodu, alebo vo väčšom pohári odstátu vodu, aby vyprchal chlór Pod pohár môžeme položiť ešte nejaký permanentný magnet, aby sa voda nabila magnetickou energiou. Ak je zápcha zatvrdilejšia a chceme predsa len urýchliť detoxikáciu pomocou stolice, môžeme večer pred spaním vypiť šálku čaju zo senného listu. Ak ani to nepomáha, môžeme vypiť šálku tohto čaju aj ráno. Ak by sme mali kŕče, urobíme čaj slabší. Tento čaj môžeme piť každý deň počas prvých 9 dní kúry.

Hneď od začiatku kúry dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku, čo nie je nebezpečné ani u ľudí s nízkym krvným tlakom. Treba len dávať pozor na prudké pohyby pri vstávaní, aby sa predišlo dokonca i prípadnému kolapsu, ktorý však tiež nás nemusí vystrašiť. Pri týchto problémoch je nápomocná sauna, telesná aktivita a cvičenie, zadržiavanie dychu po nádychu, prípadne výdych cez odpor stiahnutých hlasiviek, akoby sme mierne chrápali, v jóge sa to nazýva dýchanie udždžáji. Keď sa mi trochu zatočí hlava, na chvíľu si čupnúť dole, keď som medzi ľuďmi, tak si zaväzujem topánku. Existujú tiež špeciálne čajové zmesi. Účinný je čaj z imela bieleho, z ktorého sa robí cez noc studený macerát a ráno po zohriatí sa vypije.. Možno skúsiť požuť rozmarín alebo dať jeho éterický olej do kúpeľa.

Naopak, pokles tlaku je vítaný pri vysokom krvnom tlaku. Pri ryžovej kúre krvný tlak za pár dní klesne, často až pod „normál“, a to aj pri dlhotrvajúcej esenciálnej a sekundárnej hypertónii, často krát odolávajúcej akémukoľvek spôsobu liečenia. Tento nižší, normálny tlak sa potom zachová aj po kúre, ak sa nevrátime k nesprávnemu stravovaniu!

Ak niekedy pociťujeme počas dňa hlad, mali by sme rozlíšiť či nejde len o nutkavé chute, ako prejavy detoxikačných symptómov. Ak máme chuť na sladké, často môžeme mať len potrebu sa napiť. Vypime vtedy pohár dobrej vody.

Ďalšou príčinou pretrvávajúcej vážnej únavy, môže byť dobre myslená konzumácia čo najkvalitnejšej, teda najdrahšej celozrnnej ryže, ktorá sa žiaľ niekedy v regáloch nachádza. Ide o predvarenú, či predparenú alebo inak predupravovanú ryžu, ktorá sa vyznačuje krátkou dobou varu. U nás napr. parboiled hnedá ryža od Uncle Ben`s, v krabičke, ktorá je počas výroby viacnásobne denaturovaná a teda mŕtva, preto po dlhšej konzumácii spôsobuje slabosť a malátnosť. Keďže táto ryža je hodne drahšia, mylne sa domnievame, že dostávame aj lepšiu kvalitu.

Rovnako zradné by bolo varenie alebo zohrievanie ryže v mikrovlnke, ktorá stravu biologicky poškodzuje.

Oslabujúce počas RK, hlavne v prvých fázach, môže byť plytvanie sexuálnou energiou. Mali by sme sa v tomto smere šetriť, hlavne muži, pretože takto strácajú veľmi cenné vitálne látky ako  množstvo hormónov, vitamínov a minerálov, s ktorými, počas kúry, telo šetrí a veľmi jemne hospodári. Z toho potom mohla vyplývať pretrvávajúca únava, depresia a vyčerpanosť. Pri čistej hladovke sa napr. po 7 až 10 dňoch úplne stráca záujem o sex, telo musí šetriť energiu a vynakladať ju na svoju regeneráciu. Ak by sme sa v tomto však nechceli obmedzovať, mali by sme pred kúrou zvládnuť taoistický spôsob milovania – Tao lásky, bez straty semena, ako to učí v niektorých knihách Mantak Chia.

Prekvapujúcim problémom pri RK, hlavne v I. fáze, môže byť niekedy objavenie sa rôznych nepríjemných príznakov v minulosti prekonaných a nedoliečených chorôb. Tieto, nesprávnym liečením, potlačené choroby RK zasiahla a začínajú sa objavovať a prirodzene riešiť. Môžu to byť napr. kožné problémy, problémy s močením a iné. Mohli by sme to chybne pripisovať na vrub ryžovej kúry, no tu ide o tzv. liečivú spätnú reakciu, kedy sa vďaka detoxikácii v RK začínajú tieto zastarané problémy dávať do poriadku.

Počas celej kúry sú veľmi vhodné cvičenia, ktoré čistia a otvárajú energetické dráhy a energetizujú telo, ako je joga, chi-kung, dýchacie cvičenia, relaxácia, meditácia, alebo modlitba. Čítanie povznášajúcej literatúry je tiež podporou, pretože sa stávame v priebehu kúry obzvlášť citliví a vnímaví pre duchovné, filozofické a mravné problémy. Podporu prírody dostávame, ak začíname kúru, ako bolo už spomenuté, na spln alebo na začiatku II. alebo IV. fázy mesiaca, prípadne na nov.

V tejto etape najviac strácame na hmotnosti, pretože sa telo čistí od usadenín a hlienov a odbúravajú sa choré a menejhodnotné bunky. V priebehu celej kúry môžeme schudnúť 5% až 25% v závislosti od stupňa zanesenia organizmu, nadváhy, našej telesnej aktivity a stresu. Po ukončení celej kúry si každý kto mal nadváhu, udrží dosiahnutú hmotnosť, ak sa nezačne trvalo nezdravo stravovať, pretože v organizme došlo k úprave a prestavbe celého metabolizmu.

Sú však aj prekvapujúce prípady, kedy pri kúre takmer nedošlo k úbytku na váhe, vďaka aktívnemu cvičeniu a posilňovaniu. Došlo síce k strate tuku, ale v tom istom pomere k nárastu svalov. Takže človek schudol, ale nestratil na váhe.

Ak sa jazyk potiahne bielym povlakom môžeme ho oškrábať malou lyžičkou. Ťaháme ňou najprv smerom nadol potom zľava doprava a opačne a medzi tým lyžičku a ústa vylachujeme vodou. Nezabúdame na pravidelné a dôkladné čistenie zubov po každom jedle, najlepšie japonským čiernym denti práškom alebo jemnou morskou soľou, či slanými zubnými pastami, ktoré aplikujeme na zuby, najlepšie, bez prídavku vody. Zuby, ďasná, prípadne priestory kŕčkov pri korunkách a mostíkoch dôkladne kefkou zo všetkých strán smerom od kŕčkov ku koncom zubov, dobre vyčistíme a vymasírujeme. Pred tým môžeme použiť aj malé kartáčiky na čistenie medzizubných priestorov.

U niektorých záujemcov sa môže vyskytnúť problém, že sa nám ryža v žalúdku ťažko trávi, pocit nadutého, plného žalúdka. Ryža nám potom v žalúdku dlho leží, čo dlhodobo nakoniec môže viesť k rozladenosti a prerušeniu kúry. Toto sa vyskytuje hlavne u ľudí s oslabenou a preťaženou slinivkou brušnou, často krát ako následok nemiernej konzumácie sladkostí v minulosti, ale tiež pri organizme zamorenom plesňami. Oslabená slinivka nám produkuje nedostatočné množstvo enzýmov na trávenie zložitých cukrov, škrobov počas I. fázy RK.

    Tu môže pomôcť už spomenuté dôkladné žuvanie každého sústa 200 až 300 krát, čo šetrí slinivku a odľahčuje tráviace orgány. Uvádza sa tiež, že sa tým uvoľňujú dôležité látky, ktoré prenikajú až do buniek a tie detoxikujú a omladzujú. Bez toho žuvania to nemá účinok!

    Znížiť konzumované množstvo ryže. Ak sme neboli zvyknutí jesť obilniny, v našich slinách sa tvorí menej ptyalínu, amylázy na štiepenie škrobov a kým sa pomery zmenia niekoľko dní to potrvá, pri dôkladnom žuvaní.

    Taktiež možno vyskúšať pred varením ryžu opražiť do zlatista, čo ju dextrinuje a tým robí ľahšie stráviteľnou a pre niektorých tiež chutnejšou.

    Guľatozrnú ryžu uvaríme v tlakovom hrnci ako ju varia makrobiotici. Večer namočená a umytá ryža sa ráno dá do tlakového hrnca v pomere asi 1 šálka ryže a 1,7 šálky vody, najprv sa varí 10 minút a zberá sa pena, potom ak vyvrelo moc vody trochu pridám, tlakový hrniec zavriem a varím 50 minút na malom ohni a rozptyľovači plameňa. Takáto ryže je veľmi dobrá a sladká.

    Ďalšou možnosťou je už v predošlom uvedená 3týždňová predpríprava na ryžovú kúru.

    Pri zlom trávení ryže v prvej fáze môžeme tiež skúsiť namiesto ryže zaradiť ryžovú polievku, ktorá je veľmi ľahko stráviteľná a vhodná pre ľudí chorých (obzvlášť zápal žalúdočnej sliznice a žalúdočné vredy), rekonvalescentov a so slabým trávením. Pripravíme ju tak, že do väčšieho ťažšieho hrnca dáme 1 diel premytej celozrnnej ryže a 7 dielov vody (keby sme nerobili ryžovú kúru, použili by sme tiež trochu morskej soli, alebo morskú riasu kombu). Ryžu privedieme do varu a potom hrniec postavíme na liatinovú platničku, prípadne až na dve platničky nad sebou a ryžu varíme 7 hodín, z večera do rána, na najslabšom plameni. Na pokrievku môžeme ešte položiť viac krát zloženú utierku, aby bol hrniec zvrchu lepšie tepelne izolovaný. Po uvarení obsah odspodu dobre premiešame a konzumujeme 3 x denne namiesto ryže.

    Pri veľmi závažných problémoch by mohla pomôcť modifikovaná 35 dňová zostupno – vzostupnú varianta ryžovej kúry a to 7 x 5 dní v poradí etáp: 4-3-2-1-2-3-4, pričom by v prvej zostupnej fáze (teda 4. RK) varená zelenina prevažovala, teda by tvorila viac ako 50%,. Vhodné je tiež v prvých 3 fázach zostupnej etapy (4-3-2) striedanie ryže s pohánkou a pšenom. Zo surovej zeleniny v 4. fáze zostupnej etapy sa môžu jesť len čerstvé vňate, ako petržalku, klíčky lucerny a pažítku. Takto sa môže preťažená slinivka zregenerovať a zotaviť. Taktiež ľudia, ktorí konzumovali veľa cukru a sladkostí a brali antibiotiká majú poničené a zapliesnivené vnútorné prostredie, tiež by mali použiť túto prispôsobovaciu kúru, pričom by mali ešte niekoľko týždňov predtým vylúčiť cukor a sladkosti a piť hodne čerstvej surovej zeleninovej šťavy obsahujúcej 50% dobrej sladkej cvikle, nie technickej, ako sa niekedy predáva, z ktorej šťava je nechutná. Túto šťavu by pili aj počas fáze, kedy sa používa surová zelenina. Nezabúdať pri šťavách na pitie po malých dúškoch a dobré preslinenie, inak sú ťažké na žalúdok.

    Ako jedno z možných východísk je tiež, že si začneme pridávať dusenú zeleninu. Nie je to samozrejme najideálnejšie, ale zachráni nám to kúru. Tým pádom sa nám druhá fáza ale predĺži o zostávajúce dni z prvej fázy.

    Až krajným riešením môže tiež byť užívanie tráviacich pankreatických enzýmov napr. Pancreolan Forte alebo Kreon. Užívame po jedle najmenšie potrebné množstvo, aby náš pankreas úplne neprestal tvoriť vlastné enzýmy. Ráno by sme mohli vystačiť s vlastnými, cez noc pripravenými enzýmami, takže potom berieme tak 1 tabletku po obede a 1 tabletku po večeri. Toto užívanie obmedzíme len na I. fázu a snažíme sa neprejedať a tak šetriť svoj pankreas. Najlepšie, keď sa v tomto prípade však poradíme s odborným lekárom.

II. fáza kúry: Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou.

Trvá ďalších 9 dní. Ryžu si môžeme už variť s pridaním malej štipky morskej soli. Kto by chcel, môže si ju variť so strúčikom pokrájaného cesnaku a dochutiť napríklad majoránom.

Ako prílohu začíname podávať zeleninu udusenú s malým množstvom vody, či uvarenú v pare alebo upečenú v rúre, prípadne uvarenú v slanej vode. Jej množstvo: nie viac ako 25% objemu ryže, respektíve váhy varenej ryže! Len v  teplom ročnom období alebo pri zvýšenej fyzickej aktivite môžeme množstvo zeleniny mierne zvýšiť. Zeleninu už môžeme pripravovať s malým množstvom morskej soli, avšak tuk ani olej nepoužívame! Aby sme čo najviac znížili množstvo soli, používajme na dochutenie zeleniny radšej rôzne aromatické bylinky, ako bazalku, tymián, majorán, rozmarín, oregano, mletú rascu a podobne, ktoré sú zároveň známe ako silné antioxidanty a zdroj fytochemikálií. Veľmi účinný, až liečivý, v tomto zmysle, je prášok kurkumy, ktorý si už tiež môžeme pridávať a variť spolu so zeleninou a polievkou. Ku kurkume je potrebné pridať štipku mletého čierneho korenia, ktoré až 1000 krát zvyšuje účinnosť hlavnej obsahovej látky kurkumínu. Zeleninu pripravujeme tak, aby nedochádzalo k zbytočnému vylúhovaniu a strate minerálov a vitamínov, ktoré sú podstatné, aby naše telo bolo zdravé, kompaktné a pevné.

Organizmus sa v tejto fáze začína stabilizovať. Zelenina začne dodávať telu ďalšie nové dôležité bioaktívne látky, ako minerály, vitamíny, stopové prvky, dôležité pre rôzne metabolické pochody a imunitu. Rovnako dôležité sú i stovky a tisícky veľmi účinných fytochemikálií v jednotlivých druhoch zeleniny, fungujúcich ako účinné antioxiydanty, ako neutralizátory rôznych karcinogénov, a priamo zabraňujúcich mnohými mechanizmami rozvoju samotných rakovinových buniek v ich rôznych štádiách. Nesmieme však zabúdať ani na dôležitosť vlákniny v zelenine. Takže spolu s ryžou sa svojimi účinkami začínajú vzájomne mnohostranne podporovať a doplňovať.

Najvhodnejšia zelenina je: hlavne mrkva, kapusta, cibuľa; ďalej petržlen, zeler, kaleráb, rôzne druhy tekvíc (najcennejšia je malá oranžová tekvička hokaido), uhorky, cvikla, pór, reďkovka, karfiol, kel, brokolica, červená kapusta, špargľa, zelená a červená paprika. Kto je zvyknutý, tak len v malom množstve a pre chuť, možno pridávať aj zelenú fazuľku, mladý hrášok a kukuričku. Nepoužívame mrazenú a sterilizovanú zeleninu, ktorá je bezcenná a  škodlivá, ale čerstvú. Veľmi potrebná je tiež zelená, listová zelenina, ktorá je najzásadotvornejšia a ktorú obyčajne blanšírujeme, to znamená veľmi krátko povaríme v horúcej slanej vode, alebo v pare. Najjednoduchšie však je, keď ju nakrájame a krátko pred dohotovením primiešame k ostatnej pripravovanej zelenine. Nevhodná zelenina: paradajky, ktoré sa po uvarení stávajú extrémne kyselinotvorné (normálne by sa mali jesť len surové, kedy sú silno zásadotvorné, čo je pre organizmus priaznivé). Nepoužívame huby, výnimku tvoria len japonské huby shitake, ktoré môžeme od druhej fázy používať dusené v malom množstve na dochutenie zeleniny (ak sú sušené, vopred ich na pár hodín namočíme).

Zeleninu striedame buď jednotlivo alebo kombinujeme spolu len málo druhov. Na rozdiel od ryže ju pripravujeme, podľa možnosti, ku každému jedlu vždy čerstvú a varíme ju len krátko (3 až 10 minút podľa druhu zeleniny). Ráno sa odporúča konzumovať listovú zeleninu, vrátane póru, kelu, kučeravého kelu, stopkového zeleru, na obed skôr guľatú, nadzemnú zeleninu (cibuľa, kapusta, tekvica..) a na večeru zase koreňovú zeleninu, rastúcu pod zemou (mrkva, petržlen, paštrnák..). Avšak sú aj iné prístupy, ako napríklad tzv. dúhová diéta, kedy na raňajky jeme červenú, oranžovú a žltú zeleninu, na obed žltú, zelenú a modrú a na večeru modrú, indigovú, fialovú, bielu a žltú zeleninu, pričom sa riadime zafarbením povrchu zeleniny.

Je škoda, že niekomu môže robiť problémy jesť tepelne upravovanú zeleninu, pretože v detstve získal odpor k vyvarenej zelenine z polievky. Tu skúsime všetku zeleninu len blanšírovať, t.j. krátko spariť vo vriacej slanej vode, alebo kratučko osmahnúť na sucho a podliať a podusiť. Teda ide o to, aby zelenina zostala vo vnútri ešte chrumkavá. Takto pripravenú zeleninu môžeme tiež zamiešať do uvarenej ryže na spôsob rizota, hlavne do práce a na cesty.

Avšak v tejto fáze, a vôbec aj v ďalších fázach ryžovej kúry, je prijateľné, keď občas dané množstvo tepelne upravovanej zeleniny, prípadne i s malým množstvom morskej zeleniny, teda dopredu namočených morských rias (napr. wakame, hiziky, arame, nori, chaluha bublinatá – fucus vesiculosus), skonzumujeme vo forme zeleninových polievok. Polievku pripravujeme tak, že vo vode, v ktorej máme namočené nejaké morské riasy, varíme vhodnú, na šikmo nakrájanú zeleninu. Začíname s druhmi vyžadujúcimi dlhšiu dobu varenia a postupne pridávame mäkšie. Na koniec mierne osolíme morskou soľou, Soľčankou alebo zakončíme pridaním pol kávovej lyžičky v troche vody rozrobenej „japonskej“ slanej sójovej pasty miso. Pre celiatikov je vhodné ryžové miso. Morské riasy sú veľmi prospešné pri problémoch so štítnou žľazou, hlavne chaluha bublinatá. Uvedomme si však, že samy o sebe obsahujú už dosť soli, takže nám môžu suplovať časť soli. Polievku pripravujeme číru, teda nezahusťujeme ju žiadnou zápražkou, múkou a podobne. Na zahustenie však môžeme eventuálne pred dokončením pridať trochu potretého surového zemiaka. Časť uvarenej zeleniny z polievky si môžeme vždy nechať stranou a použiť ako prílohu k ryži.

Pri polievke však pozor, aby sme s ňou nekonzumovali skryte príliš veľa soli. Dochucovať ju radšej aromatickými bylinkami. Existujú aj zmesi byliniek do polievky bez soli.

Snažíme sa neprekračovať 25 percentné množstvo zeleniny, pretože by nás to mohlo vyviesť z rovnováhy, ktorú zabezpečuje práve prevaha ryže, a už vôbec nie občas úplne nahradzovať ryžu zeleninou, ako sa niekedy stáva. Inak znížime liečivé účinky kúry, kde kľúčovú úlohu hrá práve ryža. Najlepšie však je, keď na toto množstvo zeleniny v druhej fáze nabiehame postupne.

V druhej fáze kúry sa väčšinou strácajú subjektívne zdravotné ťažkosti, hlavne ak dbáme na dostatok telesnej aktivity. Cítime sa značne lepšie, máme viac energie duševnej výkonnosti a optimizmu, myseľ je jasná. Bola by však škoda, keby sme v návale nadšenia a výrazného zlepšenia zdravotného stavu porušili alebo skrátili kúru, a tým znemožnili trvalé odstránenie zdravotných problémov a úpravu metabolizmu. (U mnohých ľudí je však úplne normálne, ak takmer počas celej kúry pociťujú akoby telesný, tak aj duševný útlm, všetko je individuálne).

Taktiež v tejto fáze, pri liečení vážnejších chorôb, by sme mali konzumovať biologicky dopestovanú zeleninu, to znamená nehnojenú umelými hnojivami a neošetrovanú chemickými prípravkami. Aj normálne sa však snažíme si zadovážiť čo najmenej chemicky ošetrovanú zeleninu. (Takéto potraviny, dopestované prírodným spôsobom na zdravej pôde, obsahujú značne menej chemikálií a podstatne viac vitamínov, minerálov, stopových prvkov a fytochemikálií, potrebných pre funkciu nášho tela a imunitného systému).

Môže sa však stať, že kožné choroby, ktoré prvá fáza, k našej veľkej radosti, behom pár dní rýchlo spacifikovala sa pri nábehu na druhú fázu opäť zhoršia a ožijú. Príčina môže byť práve v tom, že sme natrafili na príliš chemizovanú zeleninu od nepoctivých predajcov, ktorej konzumácia opäť zaťažuje a alergizuje náš organizmus.

V prípade akéhokoľvek porušenia kúry, ak sme náhodou skonzumovali niečo nevhodné, nemali by sme prepadnúť malomyseľnosti, ale ďalej pokračovať v kúre. Nasledujúci deň si potom zaraďme buď len čistú ryžu, alebo hladovku. To nám opäť vráti duševnú a telesnú rovnováhu, i keď nemusí vždy celkom vykompenzovať zníženie liečebných účinkov kúry.

III. fáza: Predchádzajúci stravovací režim plus strukoviny.

V treťom 9-dňovom období si doterajšiu stravu obohatíme pridaním 10-ich až 15-ich percent varených strukovín. Toto množstvo však neprekračujeme. V tejto fáze sa telo začína opäť budovať.

Množstvo suchej ryže na deň, pred varením, ktoré by sme nemali prekračovať v tejto fáze je 2,5 dcl, t.j. asi 225 g.

Striedame tieto strukoviny: rôzne druhy fazulí, hrach, šošovica, sója, bôb, cícer. V kombinácii s ryžou sú pre organizmus zdrojom plnohodnotných bielkovín. Percentuálna využiteľnosť takto kombinovaných bielkovín (správny pomer obilnín a strukovín je 1 ku 1/8 až 1/5) dokonca značne prevyšuje využiteľnosť bielkovín mäsa. Najhodnotnejšia a veľmi chutná je sója, ktorá obsahuje až 2 razy toľko bielkovín ako mäso. Niekto môže však na ňu byť alergický. Strukoviny obsahujú hodne kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitá pri odbúravaní zvyškového agresívneho homocysteinu, tvoriaceho sa v bunkách, čím predchádzame mnohým civilizačným chorobám ako ateroskleróze, rakovine, nervovým poruchám. Ich pravidelná konzumácia je užitočná tiež ženám, pretože obsahujú, hlavne sója, fytoestrogén, ktorý výrazne zmierňujú problémy v prechode.

Tu treba ešte zdôrazniť ďalší synergický efekt, medzi obilninami a strukovinami pri ryžovej kúre, čo sa týka hlavne imunitného systému, a čo práve môže mať vplyv na vyliečenie rakoviny. Hlavne strukoviny, ale aj obilniny, orechy a semená obsahujú látku inozitol-fosfát, ktorý podporuje aktivitu NK buniek, zabijákov proti vírusom a rakovinovým bunkám. Hrá dôležitú úlohu pri kontrole delenia, diferenciácie a odumierania buniek a tým bráni nádorovým zmenám a podporuje samodeštrukciu (apoptózu) rakovinových buniek. Má antioxidačné účinky, znižuje cholesterol a triglyceridy v krvi. Má tiež pozitívny účinok na priebeh cukrovky (bráni rozvoju poškodenia nervového systému) a pod.

Obilniny zase obsahujú známy betaglukán, čo je prírodný polysacharid, ktorý, ako sa dokázalo, tiež podporuje imunitu. Významne aktivuje činnosť a funkcie fagocytov, bielych krviniek, ktoré pojedajú baktérie a vírusy. Najlepšími prírodnými zdrojmi betaglukánov, hneď po ovse, je práve hnedá ryža, ktorá ich obsahuje až niekoľko gramov na jednu misku ryže! Pre porovnanie, jedna kapsula Imunoglukánu z lekárne obsahuj len 100 mg betaglukánu. Na ďalších miestach v obsahu betaglukánu nasledujú: jačmeň, hliva ustricová, huba šitake, tebi droždie a pangamín.

Takže takto sa liečivý účinok strukovín a obilnín, ale aj zeleniny, vzájomne viacnásobne dopĺňa a podporuje.

Príprava strukovín: Strukoviny viac krát prepláchneme, namočíme na 6 až 12 hodín (podľa ich veľkosti a teploty vody, bôb, cícer a fazuľky azuki až na 20 hodín). Ak sa na povrchu vody vytvorila už pena, je to znak, že správna doba namočenia bola už prekročená a vylúhovali sa minerály. Strukoviny môžeme väčšinou variť v tej istej vode, ako sa máčali, ale bez soli, až do mäkka. So soľou by sa strukoviny varili veľmi dlho alebo by sa vôbec neuvarili. (Iba bôb a červená šošovica tvoria výnimku, varia sa v osolenej vode). V prípade, ak je voda po namočení horká alebo nás strukoviny nadúvajú, tak vodu vylievame a varíme ich v novej vode.

Do vody pridávame korenie, ktoré uľahčuje ich varenie a naše trávenie (rasca, fenikel, aníz, bazalka, prípadne morské riasy, najlepšie kombu). Pri sóji však vodu po namočení zlievame vždy a varíme ju v novej vode, asi 45 minút v tlakovom hrnci. Normálne sa sója do mäkka varí až 3 hodiny. Táto doba je potrebná tiež preto, aby sa u sóji deaktivoval inhibítor enzýmu tripsínu, ktorý bráni správnemu stráveniu bielkovín zo sóje. Pozor, pri dlhšom varení už sója začína opäť tvrdnúť! Sója pri varení v tlakovom hrnci hodne pení, preto ju necháme 2-3 krát zovrieť a zoslabiť a až potom nasadíme tlakový vrchnák Vhodná je preto vyššia kuchta, aby pena nedosiahla až k vrchnáku a neupchávala tlakový ventil.

Po uvarení strukoviny zlejeme, (zvyšnú vodu použijeme do polievky) mierne osolíme morskou soľou alebo pokvapkáme dobrou sójovou omáčkou (dozrievanou tradičným spôsobom, ako napr. Shoyu, pre istotu kúpiť v dobrom Natur obchode, nie supermarketoch čínsku a holandskú), pre celiatikov je vhodná tamari omáčka, ktorá neobsahuje žiadny lepok.

Celozrnnú ryžu si už môžeme od druhej polovice tejto fáze dochucovať tradičnou liečivou japonskou posýpkou, gomasiom, v množstve asi pol kávovej lyžičky na porciu. Gomasio si pripravíme tak, že ľahko, ale svižne opražíme na panvici opláchnuté a okvapkané sezamové semienko. Neustále ho miešame, pokým nezačne pukať a voňať. Potom ho rozomelieme s jemnou opraženou morskou soľou (v objemovom pomere 16:1; sezam 16 dielov, soľ 1 diel) na makovom alebo trieštivom mlynčeku. V Japonsku sa k tomuto účelu používa keramická, vrúbkovaná trecia misa suribači a drevená trecia palička surikogi (možné zakúpiť aj u nás v niektorých natur obchodoch). Krúživými, špirálovitými pohybmi tĺčikom po dne a stenách misky môžeme takto asi za 10 minút pripraviť okolo 2,5 dl gomasia, ktoré uchovávame v sklenenom uzatvorenom pohári v chladničke.

IV. fáza: Ryža, varená zelenina, strukoviny a surová zelenina.

V tomto poslednom 9-dňovom období si začíname pridávať k doterajšej strave surovú zeleninu, jemne nakrájanú alebo nastrúhanú a používame tiež pokrájané listy zelenej listovej zeleniny alebo ich zajedáme celé, surové. V tejto fáze sa telo harmonizuje a dolaďuje.

Zeleninu najčastejšie pripravujeme ako rôzne zeleninové šaláty. Neskôr si pridávame samostatne, alebo používame na dochutenie šalátov mliečne kvasenú, nesterilizovanú zeleninu, známu tiež ako pickles (čítaj: pikls), ktorej najznámejším predstaviteľom je kyslá kapusta (pozor na sterilizovanú nakladanú zeleninu a sterilizované čalamády, ktoré sú mŕtve a rôzne dochucované a nie sú pre nás, minimálne, pri kúre vhodné). Takže potom náš tanier tvorí asi: 55% ryže, k tomu asi 20% tepelne upravenej zeleniny, 15% strukovín a 10% surovej zeleniny.

Jedným z dôvodov, prečo až tu zaraďujeme surovú zeleninu je, že podľa orientálnej medicíny našej pečeni, ktorá ak nie je v poriadku, v procese liečenia nerobí dobre nič surové, teda nielen ovocie, ale ani surová zelenina. A pečeň máme postihnutú skoro všetci, vzhľadom k divokým kombináciám potravy, ktoré sa zvyknú v súčasnosti konzumovať. Taktiež preto, že jeme sústavne niečo medzi jedlami, keď máme ešte plný žalúdok. Toto všetko spôsobuje v tráviacom trakte kvasenie, prípadne hnitie a tvorbu toxínov, ktoré musí pečeň neutralizovať. Taktiež pitie alkoholu pečeni moc neprospieva. Alkohol sa však tvorí v organizme aj sám pri trávení, ak kombinujeme jedlo s cukrom, sladenými nápojmi alebo množstvom ovocia, čo spôsobuje opäť kvasenie.

Surová zelenina v tejto fáze, silou svojich obsahových látok a enzýmov, ďalej spolupôsobí a umocňuje účinok doterajších potravín, ktoré vytvárajú vyvážené a harmonické zloženie, ktoré je vekmi úspešne preverené.

Obvyklá príprava zeleninového šalátu:

Jemne, pozdĺž vlákien, nakrájame cibuľu a rukou ju rozmrvíme, na hrubom strúhadle nastrúhame kapustu, na jemnom strúhadle mrkvu, trochu petržlenu, zeleru, pridáme niečo zelené, napr. nakrájame nejaký druh hlávkového šalátu, nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať, rukolu alebo kučeravý kel, ružičkový kel či mladé kalerábové alebo karfiolové, či cviklové listy alebo aj brokolicu. Na jaro používame s výhodou mladé púpavové listy alebo listy medvedieho cesnaku, rebríčku obyčajného, skorocelu kopijovitého atď.

Trochu posolíme morskou soľou alebo prírodnou vegetou bez glutamánu sódneho (solčanka, vegetana), či pokvapkáme dobrou, tradične dozrievanou sójovou omáčkou.

Pridáme za studena lisovaný panenský olej (olivový, tekvicový, sezamový alebo slnečnicový). Teda až tu, zatiaľ len úplne málo, začíname používať dobrý olej.

Okyslíme citrónom alebo prírodným jablčným octom či pridáme nejakú kvasenú zeleninu (ktorá obsahuje probiotické baktérie), alebo jej šťavu. Veľmi chutný a zdravý je japonský ocot z umebošiek –umeocot. Vyhýbame sa však obyčajnému octu.

Potom všetko dôkladne premiešame. Môžeme urobiť aj väčšie množstvo šalátu a dôkladne ho natlačiť do 7 dl pohára so šroubovacím uzáverom (twist off) a uložiť do chladničky, kde ho môžeme skladovať počas niekoľkých dní. Elektrické strúhadlo na zeleninu nám prácu pri príprave väčšieho množstva šalátu môže uľahčiť.

Alebo hlávkový šalát dobre opláchneme a pokrájame, či natrháme na väčšie kúsky a podobne ochutíme „soľou, olejom a niečím kyslým“. Zálievky s vodou do šalátov nepoužívame, pretože dochádza k vylúhovaniu vitamínov a minerálov. Najlepšou a najzdravšou zálievkou sú naše vlastné sliny, ktoré sa uvoľňujú pri dôkladnom žuvaní.

Aj pri surovej zelenine používame jednorázovo radšej menej druhov zeleniny, ale ich striedame. Ani v zime by nemal byť žiadny problém so zeleninou, pretože bielu a červenú kapustu, cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, cviklu, kel, cesnak, prípadne ďalšie druhy zeleniny dostaneme kúpiť po celý rok, a to nám stačí tak na šaláty, ako aj na tepelnú prípravu zeleniny a nezaťaží to príliš našu peňaženku.

Upozornenie: Melóny žlté a červené rátame medzi ovocie a teda v tejto fáze kúry ich nemôžeme používať. Po absolvovaní kúry ich jeme len samotné na prázdny žalúdok, teda v dostatočnom odstupe pred jedlom, pretože sa nekombinujú s ničím, kvôli ich expresnému tráveniu, dokonca ani so žiadnym ovocím.

Prirodzene kvasená zelenina – Pickles: Kyslá kapusta je najznámejší predstaviteľ mliečno kvasenej zeleniny. Ďalšie možnosti sú: -jemne nastrúhaný kaleráb gigant, pár strúčkov prelisovaného cesnaku, morská soľ;

– jemne nastrúhaná cvikla, hrubo strúhaný chren, soľ;

– na plátky nastrúhaná tekvica (snáď najchutnejšia je hokaido), kôpor, soľ.

Môžeme však vyskúšať takmer každú zeleninu, ak ju zmiešame s asi 1,5 % morskej soli, s vhodnými koreninami a kúskami chrenu (aby sa zabraňovalo mäknutiu a kazeniu pickles) a natlačíme ju do veľkého uhorkového pohára a zaťažíme dostatočne širokou fľašou naplnenou primeraným množstvom vody. Prikryjeme utierkou a už za 5 až 10 dní môžeme konzumovať chutnú, kyslú, mliečno kvasenú zeleninu. Dodržiavame hygienu a vyberáme ju len čistou lyžicou, aby sa pickles nezačalo kaziť. Ak je treba dolievame prevarenú slanú vodu, aby bol povrch vždy pokrytý dostatočnou vrstvou tekutiny. Neskôr ju môžeme preložiť do menších pohárov so šroubovacími uzávermi a uložiť do chladničky, kde nám vydrží veľa mesiacov, ak občas povrch zatlačíme lyžicou a tak ho zvlhčíme vytlačenou šťavou, prípadne na vrch dolejeme trošku hodne slanej vody.

Ak by sa nám začala kvasená zelenina na povrchu nejako kaziť, očistíme povrch, zalejeme trochou prevarenej, hodne slanej vody a posypeme ho jemno nastrúhaným chrenom, ktorý, ako sa presvedčíte, robí v takýchto prípadoch priam divy. Ešte lepšie, ak ho použijeme hneď ako prevenciu proti kazeniu sa povrchu.

Miesto zaťaženia kvasiacej zeleniny v pohári fľašou, možno pohár tiež uzavrieť mikroténovým sáčkom a gumičkou, kde zelenina taktiež vykvasí a vytváraný kysličník uhličitý zabraňuje jej kazeniu sa i keď povrch nie je pokrytý vytlačenou tekutinou. Treba ju však občas zatlačiť rukou a tak z nej vytlačiť tvoriace sa plyny, ktoré ju aj nadvihujú.


V. fáza: Prechod na „normálnu“ stravu:

V podstate predchádzajúce, IV. obdobie, tejto ozdravnej kúry je už plnohodnotnou stravou, ktorá obsahuje všetko, čo naše telo pre svoju stavbu a zachovanie zdravia, aj pri ťažkej fyzickej práci, potrebuje.

Hlavné zmeny, ktoré by sme mali v tomto období urobiť, spočívajú len v tom, že ryžu už začneme striedať a tiež kombinovať s ďalšími plnohodnotnými celozrnnými varenými obilninami, ako lúpaný alebo nahosemenný ovos, jačmenné krúpy, či nahosemenný jačmeň, pšeno, pohánka, amarant, pšenica, veľmi hodnotná a bohatá na bielkoviny – pšenica dvojzrnka, špalda (nemecky Dinkel, čo je stredoveká, znovu objavená prapôvodina pšenice s obsahom množstva veľmi cenných výživových látok), kukurica. Ryžu si však niekoľko krát v týždni zachovajme Svoj jedálny lístok začíname tiež obohacovať o produkty z týchto obilnín, ako celozrnný, resp. šrotový chlieb, obilné kaše a celozrnné (graham) cestoviny (varíme ich v slanej vode), halušky a ovsené vločky. Spolu s ryžou môžeme namáčať a variť obilniny, ktoré majú podobnú dobu varenia, ako napríklad sladká ryža, lúpaný ovos, väčšie jačmenné krúpy, prípadne špaldu (80% základnej obilniny a 20% doplnkovej).

Pri strukovinách rozšírime svoj jedálny lístok hlavne o tofu (textúrované sójové proteíny, tzv. sójové mäso, či plátky nie sú v tejto etape vhodné a aj neskôr ich používame len zriedka) a strukovinové nátierky. Až tu už môžeme začať trošku viac soliť a používať viac oleja a olejnatých semien. Nepoužívame však stužované, hydrogenizované tuky ako Rama, Héra, Perla a pod., ktoré sú škodlivé (narúšajú medzi iným prostaglandíny imunitného systému) a používame radšej maslo. I keď neobsahujú síce cholesterol, ale väzby takmer všetkých ich molekúl sú umelo nasýtené vodíkom – teda sú denaturované. Vždy obsahujú aj väčšie alebo menšie množstvo nebezpečných trans mastných kyselín.

Až teraz začíname konzumovať ovocie, najlepšie ako samostatné jedlo. Ak kombinujeme ovocie s niečím iným, spôsobuje v žalúdku kvasenie a narúša trávenie. V menšom množstve ho môžeme zjesť nalačno, aspoň tri štvrte hodiny pred iným jedlom.

V rámci zeleninového šalátu používame s výhodou naklíčované zrná obilnín, strukovín a semená vylúpanej slnečnice, sezamu a ďalších, (pozor na plesne). Ideálnym a klasickým predstaviteľom semien vhodných na naklíčovanie je zelená sója mungo, špeciálne určená hlavne na tento účel. Jej obsah minerálov a vitamínov po naklíčení je impozantný.

Na základe týchto doporučených potravín a zásad (nepoužívame ešte mliečne výrobky) si v tejto fáze tvorivo upravujeme a obohacujeme svoj jedálny lístok, pričom sa riadime mierne upraveným pomerom obilnín, zeleniny strukovín a šalátov a to: 50%:20%:15%:15%. V teplom ročnom období alebo pri zvýšenej fyzickej aktivite môžeme množstvo zeleniny, prípadne strukovín mierne zvýšiť.