Vitamín P – bioflavonoidy

Pomenovanie skupiny bioflavonoidov rozpustných vo vode. V rastlinách doprevádzajú vitamín C a sním majú väčší účinok než každý z vitamínov samostatne. Túto činnosť vitamínov sa snažili výrobcovia vitamínových doplnkov využiť vo forme tzv. citrusovej soli obsahujúcej bioflavonoidy hesperín a rutín. Zistilo sa, že účinnejšie je konzumovať celý pomaranč s jadrami a hrubou šupkou ako len pomarančovú šťavu. Podobne zmes vitamínu C s bioflavonoidmi je účinnejšia ako samotný vitamín C. Bioflavonoidy sa tvoria z fenylalanínu. Za vitamíny sa považujú preto lebo si ich ľudský organizmus nevie vyrobiť a majú na organizmus veľmi výrazný účinok.

Esenciálne sú látky rutín, hesperidín, kvercetín, kvercetrín, citrín a eriodictyrol. Farba flavonoidov sa pohybuje od žltej po tmavofialovú.

Medzi základné funkcie bioflavonoidov patria:

využívanie pri liečení úrazov, zmierňujú bolesť, výskyt otlakov a podliatín
antibakteriálne účinky
podpora krvného obehu
stimulácia produkcie žlče
znižovanie hladiny cholesterolu
pôsobia proti žalúdočným vredom
podpora pri liečbe alergií a málokrvnosti
znižujú hladinu tukov v krvi
Denná potreba

Zhruba 50 mg vitamínu P na každých 300 mg vitamínu C.

Výskyt

Citrusové ovocie, hrozno, slivky, čierne ríbezle, černice, čučoriedky, čerešne, šípky, marhule ale aj pohánka, hloh, baza čierna.