Vitamín B8 – inozitol

Inozitol bol podobne ako cholín považovaný za vitagén. Chemicky ide o hexahydrocyklohexán. Existuje v 9 formách, z ktorých najrozšírenejšia je myo-inozitol. Starší názov je mesoinozitol. Zlúčeniny odvodené od inozitolu sa nazývajú cyklotoly. Patria medzi inonové druhy karotenoidov. Príbuznou látkou je aj fytín.

Najvýznamnejšia forma myo-inozitol hrá významnú úlohu v membránach buniek, spolu s cholínom má lipotropný účinok na pečeň. V myokarde tvorí zásobu paliva pre prípad nedostatku glukózy, na ktorú sa môže konvertovať. Časť dennej potreby si človek vytvára sám v črevách pomocou mikroflóry, časť prijíma v potrave. Syntetizuje sa v pečeni, v mozgu, srdcovom svale, kostnej dreni, v mieche a všade, kde sa vyskytuje vo vyššej koncentrácii.

Inozitol teda funguje v spojení s biotínom a cholínom. Rovnako ako cholín aj inozitol je lipotropný, to znamená, že rozpúšťa tuky a pomáha pri metabolizme tukov a cholesterolu. Spolu s cholínom sú zložkami lecitínu. Vo veľkom množstve sa vyskytuje v mozgomiechovom moku, mozgu a mieche. Inozitol s cholínom sa spája s fosforom, mastnými kyselinami a dusíkom a tvoria fosfolipidy. Tie sú súčasťou bunkových membrán a zabezpečujú dopravu tukov v tele. Vo veľkom množstve sa nachádza aj v kostnej dreni.

V zrnách semenách a strukovinách sa inozitol vyskytuje vo forme kyseliny fytovej, ktorá sa viaže s vápnikom, železom, zinkom a ďalšími materiálmi a zabraňuje im preniknúť zo zažívacieho traktu do krvi. Aby sa predišlo nedostatku minerálov, musí byť táto kyselina neutralizovaná. To sa dá dosiahnuť varením, naklíčovaním alebo kvasením. Naklíčené fazuľové a lucernové semená môžu byť konzumované bez obáv. Pri pečení chleba sa kyselina fytová neutralizuje kysnutím cesta. Z potravy dokáže inozitol uvoľniť iba bezchybne fungujúce črevo, uvoľňuje sa pomocou enzýmu fytáza, ktorá sa vyskytuje v tráviacej šťave alebo črevných klkoch. Pri narušení črevnej mikroflóry dochádza obyčajne aj k nedostatku inozitolu.

Medzi jej hlavné funkcie patria:

znižuje cholesterol v pečeni
zachováva zdravú pokožku
znižuje nadmernú hladinu estrogénov u žien
chráni vlasy pred vypadávaním u mužov
podporuje spánok, trávenie a krvný obeh
zachováva plodnosť
zachováva zdravú kostnú dreň, činnosť svalov, nervový metabolizmus
Denná potreba:

Denné dávky by sa mali pohybovať okolo 650 do 2000 mcg. V pomenopauzovom období sa odporúčajú dávky 1000 až 2000 mcg denne. Vhodné je inozitol a cholín brať vo forme lecitínu, ktorý oba vitamíny obsahuje.

Výskyt:

Medzi najvýznamnejšie zdroje patria: obilniny, klíčky obilnín, cukrová dyňa, pivovarnícke droždie, vnútornosti a najmä strukoviny. Najspoľahlivejším zdrojom je lecitín.

Príznaky pri nedostatku:

Pri nedostatku sa zvyšuje hladina cholesterolu, môže vznikať ateroskleróza, zápaly pokožky, zápchy a vypadávanie vlasov. Nedostatok inozitolu spôsobuje alkohol, kofeín, niektoré, lieky, ktoré zbavujú vitamíny ich účinnosti. Alkoholici a diabetici vylučujú z tela mnoho inozitolu, preto je vhodné pri týchto stavoch vitamín doplňovať. Hotové jedlá v jedálňach a jedlá pripravené v mikrovlnných rúrach nemajú žiaden inozitol.

Zdroj internet