Vitamín B6 – pyridoxín

Vitamín B6 (pyridoxín) hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Významným zdrojom sú mäso, mliečne výrobky, celozrnné produkty, banány a kvasnice. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.

Definícia:

Rozpustný vo vode
Zahŕňa všetky 3-hydroxy-2-metylpyridín-deriváty (napr. pyridoxol, pyridoxal, pyridoxamín) s biologickou aktivitou pyridoxínu.
Všetky deriváty sú metabolizované v organizme, vitamín je udržiavaný len malým počtom tkanív, 60 % dennej dávky sa vylúči do 24 hodín

Biochemická funkcia:

koenzým asi 100 enzýmov v metabolizme aminokyselín a tukov
úloha v modulácii hormónov a hemoglobínu (zvyšuje afinitu kyslíku, bráni polymerizácii krvného farbiva hemoglobínu v červených krvinkách pri makrocytárnej anémii)
kontroluje tvorbu a funkciu niacínu, červených krviniek, žlčových solí a mnohých hormónov, vrátane tých, ktoré sú spojené s rastom, sexualitou a štruktúrou kostry
pomáha v prevencii zubných infekcií a kazov
účinkuje ako koenzým vo svaloch, tkanivovom moku, pečeni a nervovom tkanive
zúčastňuje sa udržiavania chemickej rovnováhy telesných tekutín a reguluje vylučovanie vody, produkciu energie a odolnosť voči stresu
vplyv na endokrinný systém
Výskyt v potrave:

Obzvlášť v živočíšnych produktoch (napr. kuracie a bravčové mäso, pečeň, červené mäso, ryby, mliečne výrobky, mäsité pokrmy) a potravinách rastlinného pôvodu (napr. celozrnné výrobky, zemiaky, strukoviny, banány, orechy)
Kvasnice
Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 2 mg

Bezpečnosť:

Tolerovaná horná hranica príjmu: 1 g/deň
Rizikové skupiny:

cukrovka (diabetes mellitus)
fajčiari
nedostatok horčíka
príjem B6 je väčšinou sprevádzaný nedostatkom aj ostatných B vitamínov, vo vekovej skupine 19 až 35 rokov a u osôb zneužívajúcich alkohol
viac vitamínu B6 je treba pri zvýšenom príjme bielkovín (20 mg/g bielkoviny) a tukov v potrave, v tehotenstve, pri dojčení, chronickej dialýze, v prípade poruchy vstrebávania živín (malabsorpcia), pri chronickom užívaní liekov (napr. antikoncepčných tabletiek, izoniazídu, D-penicilamínu, kortizónu), pri nespavosti a podráždenosti
Príznaky nedostatku:

Dermatitída (zápal kože), zápaly v oblasti úst, nespavosť, nervové poruchy, podráždenosť, depresia
strata vlasov
zvýšenie hladiny homocysteínu
anémia (chudokrvnosť)
poruchy imunitného systému, rastu, svalov
Príznaky hypervitaminózy:

Nie sú známe.
Pri veľmi vysokých dávkach neuropatie.

Zdroj internet