Umeboshi 100g Provita

PDFTlačiťEmail
Ume slivky
UMEBOSHI
Predajná cena po zľave
Predajná cena3,70 €
Zľava
Popis

UMEBOSHI 100g

Výrobca: Vega Provita

Krajina pôvodu: Japonsko

Slovo UMEBOSHI znamená doslova "usušená ume". (BO-SHI znamená "sušená". UME sa prekladá ako "slivka". Táto slivka – Prunus mume – je druh marhule. Obyčajná marhuľa je Prunus armeniaca). Ume na strome nikdy dobre nedozrejú. Nezrelé, zelené plody padajú na konci mája alebo na začiatku júna zo stromov. V tejto podobe sa na konzumáciu nehodia. Sú jedovaté. Tieto nekonzumovateľné "slivky" neostali v ázijských zemiach bez použitia. Bolo z nich vyrábané množstvo produktov, z nich väčšina má výnimočné a silné liečivé účinky. V číne, Kórei a Japonsku slúžili ako potraviny aj ako liek.

Výroba umebošiek

Na konci mesiaca máj sa zelené plody zozbierajú. Tesne predtým, ako začnú žltnúť. Z jedného stromu je možné nazbierať niekoľko tisíc plodov. V tejto dobe chutia extrémne kyslo. Čerstvo natrhané plody sa najskôr umyjú a potom sa na slnku sušia na ryžových rozožiach. Nechajú sa vonku aj v noci. Nočná rosa ich zmäkčí. Ďalší deň slivky opäť uschnú na slniečku, v noci je rosa opäť zmäkčí. Tento proces sa niekoľko dní opakuje. Výsledkom sú slivky,ktoré sú stále menšie a menšie a majú množstvo vrások.

Po tejto fáze sa dajú do sudov, zasypú sa hrubou morskou soľou a zaťažia sa závažím. Pôsobením soli a tlaku sa slivky zmenšujú a šťava z nich sa hromadí na dne nádoby. Pretože sú slivky dobre usušené, šťava ich nezakrýva úplne. Pri nakladaní do sudov sa ku slivkám pridávajú tiež purpurové listy byvolej trávy, tzv. Listy shiso. Čerstvo natrhané listy sa najskôr rukou rozotrú a zvinú, aby sa rozrušila rastlinná bunená štruktúra. Takto sa po zmiešaní so slivkami v sude ich farba veľmi rýchlo uvoľní a zafarbí ich na vínovu červenú. Červená farba umebošky charakterizuje a doplňuje ich zvláštnu chuť. Keď sú slivky, soľ a shiso v sude a všetko je zaťažené závažím, sud sa zakryje a nechá sa najmenej 6 mesiacov v kľude.

Umebošky však môžu byť naložené aj omnoho dlhšie. Časom sú stále lepšie. Tie, ktoré sú staré šesť až sedem rokov, majú veľkú hodnotu: jedna je schopná zastaviť hnačky.

Prečo používať umebošky:

V posledných tridsiatich rokoch podrobili vedci umebošky výzkumom, ktoré ukázali, že o ich prednostiach nemôže byť pochýb a že môžu byť aj vedecky potvrdené. Niektoré biochemické vlastnosti už boli potvrdené, ale rada mechanizmov zatiaľ nieje vedecky objasnená. Bez znalostí biochemie a chemického zloženia umebošiek zmenili intuitívne civilizácie nejedlý plod – vytvorený bohatstvom prírody – na delikátnu potravinu so silným liečebným účinkom. Umebošky sa tradične používali pri otrave potravinami, srdcovom záchvate, hnačke alebo zápche, pri problémoch s žalúdočnými šťavami (nadmerné alebo nedostatočné množstvo žalúdočných šťiav), pri cestovaní (kinetóza), bolestiach hlavy a pod.

Bolo známe, že zabraňovali fermentácii uvarenej ryže alebo ju oddiaľovali. Tajomstvo takýchto praktických múdrosti bolo v chápani jin a jangu. Ak sa pozrieme na spôsob prípravy umebošiek z energetického hľadiska jin a jang, je nám cena tohoto produktu ľahko pochopiteľná.
Vedecké vysvetlenie kvalít umeboši
1. Látky obsiahnuté v ume: proteiny, minerály a tuky v dvojnásobnom množstve ako v ostatných plodoch. Sú tu bohato zastúpene najmä vápnik železo a fosfor. V porovnaní s inými plodmi sú umebošky bohatšie aj na organické kyseliny. Tie totiž niesu behom procesu kvasenia odbúravane.
2. Alkalizujúci efekt ume: pravidelnou konzumáciou umebošiek si môžete udržať pH slabo alkalické pH (asi 7,35). Bez preháňania bola ume nazývaná kráľovnou alkalickej potravy. Príjem 10g umebošiek môžeme neutralizovať 100g skonzumovaného cukru. Rovnaké množstvo takto kyselinotvornej potravy môže byť neutralizované len príjmom 60g riasy kombu alebo 230g fazulí adzuki alebo 680g lopúchového koreňa. Sila tohoto neutralizačného efektu umebošiek je daná tromi faktormi:

  • bohatstvo kyseliny citrónovej uľahčuje v tenkom čreve absarbciu alkalických minerálov (železa, horčíka a pod) z ostatnej potravy. Kyselina citrónova sa spojí s týmito minerálmi a vytvorí ľahko stráviteľnú soľ.

  • Umebošky samy obsahujú veľké množstvo alkalických minerálov (železo, vápnik, mangan, sodík a pod). Pretože sú tieto minerály trávené za prítomnosti kyseliny citrónovej, je zaručená ich vstrebávanie a zúžitkovanie.

  • Kyselina citrónova odbúrava v našej krvi a v tkaninách kyselinu mliečnu.

    3. Antiseptické a antibiotické vlastnosti: na začiatku päťdesiatych rokov sa podarilo Dr. Kyo Sáto (Univerzita Hirosaki) získať z umebošiek antibioticky pôsobiacu substanciu. Zničili mikróby úplavice so šiestimi gramami umeboškového extraktu a mikróby úplavice a stafylokoky za pomoci deviatich gramov. Jeho objav sa nestal populárny, pretože penicilín a ostatné antibiotiká boli bežnejšie. R. 1968 bola izolovaná zložka ume, ktorá mala vplyv na usmrtenie bacilov tuberkulózy.

    4. Ďalšie zložky umebošiek

    Niekoľko organických kyselín. Podporujú a pozvbudzujú funkciu pečene, urychľujú peristaltiku čriev, majú antiseptický efekt, podporujú trávenie proteínov, pôsobia laxatívne.
    Obecné fyziologické pôsobenie umebošiek

    1. Predchádzajú únave. Únava je obvykle ovplyvnená nahromadením kyseliny mliečnej v tele. Tá nieje látkovou výmenou dosť rýchlo odbúravaná. Prekyslením krvného riečiska sme náchylnejší na infekčné nemoci, ochoreniam pečene a chorobám zo staroby. Ako sme už uviedli, umebošky dodávajú substancie, ktoré zaisťujú rýchle odbúravanie prebytočných kyselín v tele.

    2. Umebošky pomáhajú predchádzať príznakom stárnutia. Stárnutie je oxidačný proces. Umebošky a sójová omáčka tamari majú schopnosť zmierňovať túto oxidáciu.

    3. umebošky podporujú vyločovanie jedov. Podporou látkovej výmeny totiž zabezpečujú dodávanie energie stále aktívnym bunkám obličiek a pečene. Tieto orgány môžu teda svojou normálnou funkciou – vylučovanie jedov z tela – vykonávať na vyšej úrovni.

    Zdroj internet

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.