Slivky Ashlock 250g Provita

PDFTlačiťEmail
Bez kôstky
Slivky bez kôstky
Predajná cena po zľave
Predajná cena2,16 €
Zľava
Popis

Slivky 250g

Výrobca: Provita

Krajina pôvodu: Chile

Obsah draslíka a fosforu v slivkách ich predurčuje k podávaniu pri ochoreniach krvného obehu, dne, reumatizme aj pri obličkových či pečeňových ťažkostiach. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E zase chránia organizmus pred arterosklerózou, infarktom myokardu a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu. Chránia aj črevá pred zhubným ochorením. Sušené slivky sú účinným a šetrným preháňadlom. Čerstvé slivky sa majú pred jedlom umyť, pretože môžu obsahovať kvasné baktérie, ktoré potom spôsobia nadúvanie.
Hlavné uplatnenie nachádzejú slivky v kuchyni, a to nielen v obľúbených slivkových knedlíkoch a rôznych múčnikoch, ale aj v omáčkach k mäsám.
Slivky nemusíte konzumovať len surové. Minerály vaše telo absorbuje aj zo sliviek tepelne upravených. A preto môžete spolu s nami vyskúšať niekoľko skvelých receptov.

Zemiakový nákyp so slivkami

Potrebujeme slivky, 3 vajcia, 20 dkg varených zemiakov, 5 dkg vlašských orechov – nastúhaných, 8 dkg krupice, 18 dkg cukru, šťavu a kôru z jedného citróna, štipku prášku do pečiva, tuk a múku na vymazanie formy. Žĺtky utrieme s cukrom, pridáme zemiaky, kôru a trochu šťavy z citróna, orechy a krupicu s práškom. Nakoniec vmiešame ušľahaný sneh. Hmotu dáme do vymasteného a múkou vysypaného pekáčika (či nádoby alebo formy na pečenie). Povrch pokladieme vykôstkovanými slivkami a pečieme v predohriatej trúbe.

Kuracia rolka so slivkovou plnkou

Do 600 g údenej kuracej rolky vytvoríme ostrým nožom zárezy. Do zárezov dáme 15 dkg vykôstkovaných sušených sliviek. Rolku dáme do olejom potretého alobalu, zabalíme a podliatu pečieme v pekáčiku v trúbe asi 45 minút. Zatiaľ si v hrnčeku zmiešame 150 ml červeného vína, 100 ml mäsového vývaru, 3 lyžice slivkového lekváru, osolíme, opepríme a ochutíme tymiánom. Necháme prejsť varom. Rolka sa podáva so zemiakovou kašou, preliata omáčkou.

Slivková polievka

Potrebujeme 10 dkg sušených alebo 8 dkg čerstvých sliviek, 2 zemiaky, menšiu cibuľu, 20 g fazule, štvrť litra kyslej smotany, 4 dkg tuku, 4 dkg hladkej múky, soľ a liter a štvrť vody. Sušené slivky dáme nabobtnať na hodinu do vody, čerstvé umyjeme a osušíme. Cez noc namočené fazule dáme variť, keď zmäknú, pridáme zemiaky, cibuľovú zápražku a vykôstkované slivky. Hotovú polievku osolíme a zahustíme kyslou smotanou – už sa nevarí.

Králik na slivkách

Potrebujeme 4 králičie stehná, 50 dkg sliviek, 10 dkg cibule, 10 dkg slaniny, 7 dkg rastlinného tuku, 5 dkg hladkej múky, soľ, čierne korenie, 1 dl slivovice a vývar na polievanie. Králičie stehná osolíme, nakoreníme a prešpikujeme slaninou. Obalíme v múke a opečieme na tuku. Pridáme cibuľu a dáme do trúby piecť dozlatova. Podlievame vývarom z masoxu a polovincou slivovice. Asi za pol hodiny pridáme slivky, zbytok slivovice a pečieme ešte asi 10 minút.

Slivková omáčka

Slivkový lekvár (60 dkg) rozriedime podľa potreby mäsovým vývarom z údeného mäsa, ochutíme škoricou a mletým badyánom, vmiešame 20 dkg sušených sliviek a povaríme. Omáčkou prelievame plátky údeného mäsa, ktoré sme povarili domäkka.

 

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.