Špaldová celozrnná múka 1000g Dali

PDFTlačiťEmail
Špaldová múka
Predajná cena po zľave
Predajná cena1,25 €
Zľava
Popis

Špaldová celozrnná múka 1Kg

Energetické hodnoty v 100g

Energia: 1652KJ

Bielkoviny: 12,1g

Sahcaridy: 75,0g

Tuky 1,7g

Výrobca: Dali

Krajina pôvodu: Česko

Špaldová pšenica obsahuje takmer všetky základné zložky dôležité pre zdravý ľudský organizmus.

16 – 17% bielkovín (oveľa viac ako klasická pšenica), esenciálne aminokyseliny, lysin, threonin, leucin, vitamíny B (thiamín, riboflavín, niacín), beta karotén.

Špaldová pšenica má vyšší obsah draslíku dôležitého na reguláciu osmotického tlaku v bunkách, síry a horčíka. Obsah stráviteľného škrobu, ktorý je dôležitým energetickým zdrojom pre človeka aj zvieratá, sa u pšenice špaldy takmer rovná pšenici siatej, má ale podstatne nižší obsah stráviteľných cukrov. Obsah nerozpustnej vlákniny je o niečo nižší ako pri klasickej siatej pšenici. Potravinárska vláknina špaldy má jemnú štruktúru vlákien, je veľmi dobre znášaná, podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Špalda obahuje relatívne veľa nenasýtených mastných kyselín a neobsahuje cholesterol.

Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu nervového systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť (neobsahuje anti-nutritivné subsatancie) a vhodnosť pri liečení niektorých alergii. Konzumácia špaldy vykazuje omnoho nižšiu toxicitu pre jedinca alergického na lepok a v niektorých prípadoch alergiu vôbec nevyvoláva.

Bábovka zo špaldovej múky

Potrebujeme:

350 - 400g špaldovej múky
250g cukru
200 ml vody
80 ml oleja
3 vajcia
100g mletých orechov
1 prášok do pečiva
tuk na vymastenie formy

Postup prípravy

Vajíčka oddelíme na bielka a žĺtka.
Cukor so žĺtkami spoločne vymiešame do penista, potom za stáleho miešania prilievame vodu s olejom, prisypeme oriešky a postupne pridávame špaldovú múku.
Do posledného dielu špaldovej múky vmiešame prášok do pečiva a všetko vypracujeme na cesto.
Z bielok vyšľaháme sneh a zľahka primiešame do cesta.
Bábovkovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou, potom do nej vlejeme cesto.
Pečieme v rúre 45 minút pri teplote 160 – 180 stupňov.
Hotovú bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.
Špaldová múka zvýrazní orechovú chuť bábovky a jej vzhľad.

Hofheimerské medové rezy (asi 80 ks)

Potrebujete:

  • 250 g masla,

  • 500 g tekutého medu,

  • 6 lyžíc sladkej smotany,

  • 5 lyžíc rumu,

  • 250 g posekaných mandlí,

  • 2 lyžice postrúhanej kôry z citróna,

  • 4 lyžičky mletej škorice,

  • 500 g jemnej špaldovej múky,

  • 250 g prosnej múky,

  • 2 lyžice masla na vymastenie plechu.

Postup:
"Maslo rozpustíme na miernom ohni a ušľaháme do peny. Postupne pridáme med, smotanu, rum, posekané mandle, postrúhanú citrónovú kôru, mletú škoricu a všetko dobre premiešame.Celozrnú múku zmiešame s prosnou múkou a spolu s maslovou hmotou vypracujeme hladké vláčne cesto. Necháme ho asi 10 minút odpočívať. Rúru predhrejeme na 150°C. Plech vymastíme maslom a rozložíme naň cesto v centimetrovej vrstve. Pečieme asi 20 minút. Upečené, ešte teplé pokrájame na rezy široké 1,5 cm a dlhé 3-4 cm, necháme ich vychladnúť a vložíme do plochej dózy. Medové rezy dosiahnu plnú chuť najskôr o 3-4 dni."

Domáci chlieb zo špaldovej múky
1. 310 g špaldovej múky jemnej
2. 200 g hladkej múky
3. 1 kávovú lyžičku cukru
4. 80 g zmäknutého masla
5. 2 kávové lyžičky soli
6. štipku mletej škorice - nemusí byť
7. 1 - 2 stredne veľké vajíčka
8. 2 - 3 dcl mlieka
9. 10 dkg nasekaných lieskových orieškov
Na posypanie:
1. cca. 20 g drobnejšie nasekaných orieškov
Postup:
V stredne veľkej miske postupne zmiešate všetky prísady a dôkladne vypracujete cesto. Dbajte o to, aby sa nelepilo na misku, podľa potreby buď dosypte múku alebo opačne dolejte trochu mlieka. Cesto na záver poprášte múkou, dôkladne zakryte a nechajte trochu nakysnúť.
Potom ho vyklopte na pomúčenú dosku. Vytvarujte bochník a vložte ho do vymastenej formy. Potrite vodou a posypte nasekanými orieškami.
Pečte vo vyhriatej rúre asi 30 - 50 minút.

Šišky zo špaldovej múky
Potrebujeme:
1 kg špaldovej múky hladkej
1 kg chlebovej múky hladkej T 650
0,5 l vody
50 g pekárskych kvasníc
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
0,05 l pšeničného sirupu
1 l slnečnicového oleja
džem podľa potreby
Postup prípravy
Múku špaldovú zmiešame so soľou. Pridáme vo vode rozpustené kvasnice, sójovú omáčku, olej, sirup pšeničný a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teple vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát asi 1,5 cm hrubý a vykrajujeme kolieska. Necháme ich na doske podkysnúť. Vykysnuté kladieme do rozpáleného oleja a pečieme po oboch stranách do zlatista. Pri vkladaní šišiek do oleja urobíme v prostriedku palcom dierku pre lekvár
a kladieme ich dierkou do oleja. Šišky ozdobíme džemom.

JABLKOVÝ KOLÁČ
300 g hladkej špaldovej múky
4 žĺtky
4 bielka
150 g masla
150 g cukru
1 vanilka
200 g olúpaných a hrubo nakrájaných jabĺk
100 g hrozienok
1 lyžica kakaa
1 prášok do pečiva
na špičku noža soli
kôra z 1 citrónu
kokos alebo orechy
varová čokoláda
Všetky suroviny okrem bielkov zmiešame na cesto a nakoniec jemne zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotreme na plech a upečieme. Ešte teplé ale nie horúce potreme zaváraninou. Posypeme strúhaným kokosom, alebo orechmi a nahusto pokapeme čokoládou.

KYSNUTÉ CESTO
750 g špaldovej múky hrubej
500 ml mlieka
1-2 vajcia
200 g tuku (hera)
2-3 kocky cukru
kvasnice
lyžica múčkového cukru

Mlieko ohrejeme (max. Na 40 °C), osladíme kockami cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme stáť v teple, až kým sa vyplavia na hladinu. Do preosiatej múky pridáme soľ, múčkový cukor, mlieko s kvasnicami, vajcia a zmiešame. Tuk rozpustíme a vmiešame do hmoty. Zpracovávame dokedy sa cesto neprestane lepiť na misu aj na varačku. Necháme oddýchnúť. Môžeme ešte poliať 2 lyžicami oleja a znova premiesiť. V teple necháme vykysnúť asi na dvojnásobný objem.

ŠPALDOVÉ SUŠIENKY S MEDOVÝMI PUKANCAMI
300 g špaldovej hladkej múky
na špičku noža soli
100 g múčkového cukru
1 vanilínový cukor, 1 vajce
200 g rastlinného tuku
100 ml smotany na šlahanie
150 g mliečnej alebo bielej čokolády
1 lyžica rumu
50 g špaldových pukancov
25 g hrozienok
trochu orieškov
2-3 lyžice medu
Múku, soľ, cukor, vanilínový cukor, vajcia a tuk zmiešame a dobre vypracujeme na hladké cesto. Necháme asi 1 hodinu oddýchnúť v chlade. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm, vykrajujeme kolieska a kladieme ich na vyložený papierom na pečenie plech. Pečieme v rúre pri 190 °C cca 12 minút. Pri príprave krému dáme do malého hrnčeka smotanu na šlahanie, na kúsky polámanú čokoládu a miešame dokedy sa čokoláda do hladka nerozpustí. Prelejeme do misky, pridáme rum a necháme vychladnúť. Pripravíme si panvicu, trochu medu, zahrejeme, nasypeme pukance, hrozienka a oriešky. Dokonalo premiešame, aby sa uvedené zložky dobre obalili v mede a necháme ich vychladnúť. Zatiaľ vyšlaháme studený čokoládový krém, natreme povrch upečených koliečok a ukončíme lyžičkou medovej zmesi, ktorú mierne zatalčíme do krému.

CHLEBA ZO ŠPALDOVEJ MÚKY
800 g špaldovej múky
200 g ražnej múky
1 lyžica sezamu, 2 lyžice drvených slnečnicových semienok
1 lyžica sušených obilných klíčkov
soľ, kmín, aníz
1 kocky droždia, 1 lyžička medu, 400 ml vody

Do hrnčeka teplej vody dáme lyžičku medu, lyžičku špaldovej múky, premiešame a potom do vody rozdrobíme droždie. Zakryjeme a necháme vykysnúť. Múku, soľ a semienka dáme do misy, prilejeme kvások, pridáme ďalší hrnček teplej vody a všetko zmiešame. Cesto nesmie byť husté, ale ani riedke. Vlejeme do vymazanej formy a necháme kysnúť. Povrch cesta potreme vodou a posypeme semienkami. Pečieme, až dokedy chleba nezačne hnednúť.

MAKOVÝ A ZELENINOVÝ ZÁVIN ZO ŠPALDOVEJ MÚKY
1 hrnček celozrnnej pšeničnej múky
1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
1 hrnček 70 % múky
1 hrnček ryžového alebo ovseného mlieka
1 hrnčeka slnečnicového oleja
1 hrnčeka vody
1 prášku do pečiva
Urobíme cesto a necháme stuhnúť v chladničke 15 až 30 minút. Rozkrojíme na 3 rovnaké diely, posypeme kukuričnou strúhankou alebo kokosom, uložíme plnku, cesto zabalíme a pečieme 40 min na 165 °C. Povrch cesta môžeme jemne potrieť rozšlahaným vajcom a posypať opraženými slnečnicovými semienkami.
PLNKA MAKOVÁ:
Umelieme mak, ovsené sušené mlieko rozpustíme vo vode, pridáme pšeničný sirup, mak, umyté a uvarené hrozienka, trochu tuku, vidličkou rozmačkáme v mierne osolenej vode uvarenú tekvicu. Nakoniec ochutíme škoricou, vanilkou a trochou šťavy z citrónu.
PLNKA ZELENINOVÁ:

Na troške slnečnicového oleja osmažíme cibulku, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu vrátane šupky, zalejeme horúcou vodou, osolíme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme kyselú kapustu a dusíme ďalších 5 minút. Navrch na túto zmes poukladáme červenú fazulu a na fazulu môžeme poukladať usmažené osolené šampiňóny.

CELOZRNNÝ CHLEBÍK
1 kg jemnej špaldovej múky
1,5 kocky droždia (60 g)
asi 600 ml vlažnej vody
7 polievkových lyžíc oleja
1 PL kryštálového cukru
2 PL soli

Droždie rozmrvíme, zmiešame s cukrom a 100  ml vlažnej vody. Múku vysypeme do väčšej misy, v prostriedku vyhĺbime jamku a vlejeme do nej kvások. Premiešame ho jemne s múkou. Misku zakryjeme a necháme vykysnúť. Ku kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a vyhnietime vláčne cesto. Necháme ho prikryté kysnúť aspoň 20 minút. Opäť cesto premiesime, vložíme do vymastenej formy, potrieme vodou a ešte necháme kysnúť 30 minút. Pečieme.

ŠPALDOVÝ CHLIEB  
500 g špaldovej hladkej múky celozrnnej
2 lyžice medu  
1 lyžica chlebového korenia
1 balíček sušených kvasníc
1 vajce
1/4 l vlažného ovseného nápoja
slnečnicové semiačka  
1 lyžica morskej soli
Všetky prísady zmiešame a umiesime z nich pevné cesto. Necháme ho uležať na teplom mieste. Medzitým vymažeme dve hlbšie formy maslom a vysypeme  ich slnečnicovými semienkami. Keď cesto zväčší svoj objem asi o tretinu, naplníme ním formu. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 1,5 hodiny.

 

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.